Joshua Cheptegei: Het hardloopwonder

wr5000m

Joshua Cheptegei is een fenomeen. Geboren in 1996 liep Joshua op vrijdag 14 augustus 2020 een wereldrecord op de 5000m. Midden in de grootste wereldwijde pandemie deze eeuw wist Joshua een tijd van 12:35.36 te lopen.

Een wereldrecord met meer dan een Nederlands tintje. Tijdens de lockdown trainende Joshua als een bezenten onder het toeziend oog van de Nederlandse coch Addy Ruiter in Kapchorwa. Een dorpje op 1800m hoogte in Uganda. Niet echt een plek waar de meeste lopers uit Nederland vaak komen.

Bijzonder aan deze race was natuurlijk de inbreng van de Nederlandse haas: Roy Hoornweg. Heel lang kon Roy het tempo niet aanvoeren, maar het tempo in rondjes 60s aantrekken is natuurlijk slechts weinig lopers gegeven. De bijzonder locatie van deze gedenkwaardige race was in Monaco in het atletiekstadion Stade Louis II. Natuurlijk wisten we dat Cheptegei hard kon lopen: Wereldkampioen worden op de 10.000m doe je niet zomaar.

Ongetwijfeld is Kenenisa Bekele over een paar jaar ook zijn andere wereldrecord kwijt. Mits Joshua blessure vrij blijft en plezier blijft houden in het hardlopen. Maar 26.17.53 zal ook voor Joshua niet eenvoudig zijn. Dit zal geen 16 jaar meer duren. De tijd die het heeft gekost voordat een loper het 5000m record van Bekele kon verbreken.

Naast het feest van dit wereldrecord op deze vrijdagavond was natuurlijk heel hardloop Nederland blij met Mike Foppen. Mike Foppen liep in deze gedenkwaardige race 13.13,06. Een evenaring van het Nederlands record van Kamiel Maase. En met slechts 23 jaar jong, heeft Mike Foppen nog wat jaren te gaan. Hopelijk zien we Mike nog in vele races op wereldniveau. En wellicht zien we Mike ook in 2021 weer bij het Nederlands kampioenschap Indoor op de 3000m. Races zonder publiek zijn natuurlijk raar. Ook topatletiek is een publiekssport, dus hopelijk kunnen we de nieuwe helden van de baanatletiek volgend jaar weer van dichtbij aanmoedigen.