Isokin Orderbostrail 2022

Zaterdag 12 november 2022. Deze zaterdagochtend begon met 0 graden. Voor het eerst deze herfst lekker fris. Maar ervaren traillopers kijken natuurlijk omhoog en zagen direct een strakblauwe hemel. Ideaal hardloopweer. Zeker voor een ronde over onbekende paden in een uniek bos aan de rand van Apeldoorn. Het Orderbos. 

Nu corona weer iets uit een ver verleden lijkt, kon eindelijk weer een Isokin Orderbostrail zonder covid-19 beperkingen worden georganiseerd. Deelnemers konden deze editie kiezen uit drie afstanden: 8 km, 14 km of 20 km. Natuurlijk zijn afstanden bij een trail door een bosgebied altijd bij benadering. Op het laatste moment moet soms toch nog een aanpassing worden gedaan aan het parcours. Bomen vallen nu eenmaal wel eens om. Maar de wisselende rustgebieden van zwijnen en wolven die geen zin hebben in hardlopers laten zich ook lastig plannen. Een bordje rustgebied wil namelijk niet zeggen dat hier het wild van de Veluwe ook altijd overnacht. In het Orderbos leven bijna alle denkbare bijzondere beestjes wat hardlopen door de natuur zo leuk maakt. Herten, zwijnen, vossen, dassen, slangen en ook wolven zijn te vinden in dit kleine stukje natuur op de Veluwe. Iets organiseren in dit unieke stukje natuurgebied geeft daarom ook extra sportieve uitdagingen om onze hardloophobby én ons hart voor de natuur te verenigen. 

Iedere loper die start op deze Orderbostrail gaat een avontuur aan. Het parcours is verre van vlak en gaat over bijzondere stukken ondergrond met soms extra hindernissen. Lopen door het bos betekent continu opletten en de concentratie vasthouden. Eindtijden van lopers zijn niet te vergelijken met een vlakke loopwedstrijd over asfalt. En aangezien de routes van deze trail bewust geen jaar exact hetzelfde zijn, is vergelijken van tijden van voorgaande jaren niet mogelijk. 

Bij de Isokin Orderbostrail is iedereen die de finish haalt een winnaar. Voor iedere loper lag dan ook een lekkere grote glimmende medaille als herinnering klaar. Wie nu denkt: wat moet ik met deze wellicht nét iets te grote medaille? Laat deze maandagochtend zien op het werk bij de standaard beleefdheidsvraag hoe afgelopen weekend was. Woorden zijn dan niet meer nodig.

De Orderbostrail is geen hardloopwedstrijd waarbij het gaat om een snelle eindtijd. Juist niet. De insteek is om alle deelnemers over een uniek bosparcours te laten lopen met waar mogelijk kennismaking met enkele bijzondere paden die in dit unieke natuurgebied zijn te vinden. Eigenlijk wil de organisatie dat je een beetje teleurgesteld bent als de finish weer in zicht komt. Hoewel de meeste lopers vandaag toch wel erg blij keken bij naderen van de finish.

Natuurlijk worden bij de Orderbostrail de snelste drie lopers op iedere afstand extra beloond met een RunX Apeldoorn waardebon. Naast natuurlijk een speciale vermelding bij het passeren van de finish van de altijd enthousiaste speaker en sfeermaker bij dit evenement Wim van Beek. 

De eerste drie lopers op de langste afstand bij de vrouwen waren dit jaar:

1Marije SiemannFit
2Liesbeth Hennink-SpoelmaAV ’34
3Esther van NieuwburgOosterhout Nb

Op de langste afstand waren de eerste drie mannen dit jaar:

1Daan JacobsApeldoorn
2Cornelis ScheltingaNederlandse Triathlon Bond
3Ivo DiksWenum Wiesel

Alle uitslagen zijn hier te vinden: https://uitslagen.nl/uitslag?id=2022111219403

Enkele foto’s van de Isokin Orderbostrail zijn hier te vinden. Meer foto’s volgen later via www.av34.nl.

Met weer meer dan tweehonderd aanmeldingen vanuit voorinschrijvingen en tóch nog lopers die op het laatste moment de Isokin Orderbostrail wisten te vinden kon deze editie bijna niet meer mislukken.

Ook deze 2022 editie werd gelukkig een succes dankzij de vele deelnemende lopers en vele vrijwilligers. Volgend jaar ziet de organisatie natuurlijk graag alle lopers weer terug voor wederom een avontuurlijke trail in één van de mooiste natuurgebieden in Nederland. 

(c) Maikel Mardjan 2022 – CC-BY-SA Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie