Doorgaan tot iedereen kan sporten

Sommige mensen inspireren van nature. Danny Bekkers is een van de drijvende krachten die zich iedere dag 100% inspant om te zorgen dat iedereen in Apeldoorn kan sporten. Sporten en bewegen bij een sportclub is zo mooi dat dit voor iedereen mogelijk zou moeten zijn. Door het sporten bij een club of team doe je mee in de maatschappij. Het geeft plezier en het is nog gezond ook. Toch is sporten bij een club voor veel mensen niet vanzelfsprekend.

Gehandicapt. Het kan iedereen overkomen en het scala aan mensen die nét iets anders zijn is immens. Al zijn hele leven werkt Danny in Apeldoorn in het speciaal onderwijs als leraar bewegingsonderwijs. Sporten is anders dan in een leslokaal zitten. Het hele lichaam doet mee en de beleving is totaal anders. Zie sport als middel stelt Danny, maar het is wel een belangrijk middel met vele positieve effecten voor iedereen. Zeker voor mensen die zich niet altijd volledig geaccepteerd en begrepen voelen. De stap naar een sportvereniging is voor deze groep groot. Vaak te groot. Ook ouders van kinderen met een handicap weten vaak niet welke sportverenigingen in Apeldoorn hiervoor mogelijkheden bieden. Daarnaast is ook kennis binnen een sportclub belangrijk. Een groep G-sporters binnen je vereniging opzetten en begeleiden is geen sinecure. Daarnaast is een G-team voor vele mensen die net wat anders zijn ook niet altijd de ideale plek. Mensen of kinderen  die al dan niet zichtbaar gehandicapt zijn kunnen soms, met de juiste  begeleiding van een trainer of trainingsmaatjes, ook prima mee in een reguliere groep.

Om het zoeken naar een geschikte sportclub voor mensen die anders zijn niet tot nieuwe Olympische discipline te verheffen  is Uniek Sporten een hulpmiddel waar vraag en aanbod elkaar makkelijker kunnen vinden. In het woud van de vele stichtingen en organisaties die zich inspannen om sporten voor iedereen mogelijk te maken is het voor mensen met een handicap soms zeer lastig om de juiste weg te vinden. En feitelijk is het heel simpel. Jij of je kind wil sporten in Apeldoorn of omgeving en je wil weten welke vereniging hiervoor mogelijkheden biedt. Danny kan je dan vanuit het platform Uniek Sporten op weg helpen  om tot een match te komen. Soms is ook maatwerk noodzakelijk, als er bijvoorbeeld aanpassingen aan accommodaties nodig zijn. Danny weet vanuit zijn gids en loods functie in dit bijzondere terrein de weg naar gemeentelijke, provinciale en landelijke subsidieregelingen eenvoudig te vinden. Maar bij complexe vragen leunt hij op het lokale netwerk en op het groeiende netwerk van mensen die hetzelfde doen als hij, maar dan in andere steden.

De uitdaging van Danny is natuurlijk zorgen dat veel meer sportverenigingen, sportcentra en trainers in Apeldoorn mogelijkheden gaan bieden en openstaan voor mogelijkheden voor unieke sporters. Op zaterdag 16 februari 2019 is Danny present op de Sport & Bewegen Expo in Omnisport te Apeldoorn (www.atletiek.nl/sportexpo). De energie en betrokkenheid waarmee Danny wil zorgen dat sporten voor iedereen in Apeldoorn mogelijk wordt is ongekend, en alleen daarom zou iedere sporter en sportbestuurder in Apeldoorn naar zijn presentatie op deze Sport Expo moeten gaan. Want we kunnen allemaal helpen om sporten voor iedereen mogelijk te maken. Meer informatie over het sporten met een handicap is te vinden op: www.unieksporten.nl . Iedereen die een vraag heeft aan Danny kan hem direct bereiken via apeldoorn@unieksporten.nl.

foto:
Kenny van Weeghel 2006 World Championship (cc-by-sa 2.0, tottehof)