Het cross seizoen 2018-2019 is los: De 54e Athlos cross

20111022AthlosCrossZaterdag 27 oktober 2018. Eindelijk: na een hele lange hittegolf zomer, op deze zaterdag weer eens regen, hagel en een temperatuur van rond de 8 graden. Ideaal weer dus voor de liefhebbers voor het lopen van wedstrijden over onverhard terrein. En wie naar de Athlos cross gaat weet dat alles erin zit. Dus ook bij editie 54 (!) alweer een parcours met bospaden, los zand, gras en veel bochtenwerk. Ideaal voor iedere loper om zichzelf fysiek en mentaal te testen. Het parcours van 2500 meter diende ook deze keer als basis voor de 5km en de 10km. Waarbij het recept simpel is: Je start en loopt 2 rondes of 4 rondes. Om je heen kijken is weinig zinvol, goed kijken naar boomwortels is prio 1 om overeind te blijven.

Om te voorkomen dat de Athlos cross editie 50 niet haalt, is vernieuwing natuurlijk noodzakelijk. Lopers 54 jaar geleden die van crossen hielden in Harderwijk lopen niet allemaal meer. De vernieuwing dit jaar bestond uit: een obstakel en estafette-cross, naast een run-bike-run die al langer tijdens de Athlos cross wordt georganiseerd. Lopers die in 2018 van crossen houden zijn iets in de minderheid, zeker gezien de enorme hoeveelheden deelnemers bij wedstrijden op de weg. Maar wie eenmaal aan het crossen heeft geproefd loopt nog altijd de kans verslaafd te raken aan dit type uitzonderlijke wedstrijden. Uitzonderlijk, want een crosswedstrijd is in tegenstelling tot een bosloop een strijd tegen jezelf en alle beproevingen die een organisatie in het parcours heeft bedacht.

20111022AthlosFinish

Traditioneel staan er altijd veel landelijke toppers aan de start in Harderwijk. Een teken dat de organisatie nog altijd staat als een huis, waardoor trainers met een gerust hart deze wedstrijd in het programma van hun atleten durven op te nemen. Dit jaar stonden onder meer aan de start:  Veerle Bakker (Leiden Atletiek),  Thomas Poesiat (Haag Atletiek),  Robbin Pieterman (Leiden Atletiek) ,  Mark te Brake (AVA 70), en traditioneel veel atleten van AV’ 34, waaronder  Tijmen Bouw en Jan Willem Hagen de blikvangers zullen zijn in het komende landelijke crossseizoen. Thoms Poesiat liet zien op de 5km nog altijd over een uitzonderlijke talent te beschikken. Het zou mooi zijn om deze atleet eindelijk weer eens op de 3000m Indoor bij het NK Senioren in Apeldoorn 2019 te zien strijden voor een podium plaats. Natuurlijk werd terecht de deelname van GertJan Liefers door de speaker Henk Borgmeijer (73) extra onder de aandacht gebracht. Natuurlijk is het aan de start hebben van een nog hardlopend icoon van de Nederlandse atletiek het vermelden waard. Aangezien ik zelf ook al vele edities van de Athlos cross mee heb gelopen ontstaat toch de vraag: Hoeveel van de 54 edities van deze cross zijn er geweest zonder Henk Borgmeijer?

Door de kou en wellicht het wellicht magere deelnemersveld ging de prijsuitreiking bijna mis. Maar gelukkig werd Thijmen Bouw in zijn eerste lange cross wedstrijd (10km) terecht nog even op het podium getild om het foto moment voor het behalen van de tweede plaats op de beruchte Athlos cross mee te pakken. Tweede worden op de Athlos cross achter een sterke  Mark te Brake op een zeer pittig parcours is een bijzondere prestatie.

Ondanks een perfecte organisatie is er wel degelijk wat werk aan de winkel om te zorgen dat editie 55 en verder gehaald worden voor deze cross. Aan het parcours en de organisatie is weinig te verbeteren. Maar zonder toestroom van nieuwe atleten en masters die blijven meedoen is de toekomst van deze cross onzeker. De kunst voor iedere organisatie van cross wedstrijden is wellicht: Hoe wedstrijdlopers en recreanten gezamenlijk in eenzelfde wedstrijd te krijgen. Bij veel wegwedstrijden is dit inmiddels zeer succesvol gelukt. Naast nog veel crosswedstrijden van het Cross circuit van het Oosten zijn er nog vele andere crosswedstrijden in Brabant en Limburg waar veel lopers zich op kunnen verheugen.

cc-by-sa 2018 – Loopkrant.nl