Isokin Orderbos Trail 2018

foto1_orderbos2018Zaterdag 13 oktober 2018. De warmste 13 oktober ooit gemeten in Nederland. Dik 26 graden onder de bomen. En verder alle ingrediënten voor een onvergetelijke trail deze zaterdag.  Ofwel: starter, speaker, parkeerregelaars, veel vrijwilligers, drie afstanden (5, 10 of 15km) door een historisch stuk bos, drankpost, linten en pijlen om de lopers te helpen om het juiste pad te kiezen.

Jarenlang organiseerde AV’34 een najaarsloop in de mooie bossen rond Loenen. Maar nu de vertrouwde locatie Den Eikenboom in Loenen voor de wedstrijdorganisatie en de beruchte prijsuitreikingen dicht is, is nagedacht over een vernieuwde najaarsloop.

Daarom in 2018 voor het eerst deze nieuwe loop met start en finish op de atletiekbaan. En met bijkomend voordeel dat voor het regelen van kleedkamers, kantine en toiletten geen organisatorische hoofdbrekens nodig zijn. AV’ 34 Apeldoorn heeft namelijk een schitterende nieuwe accommodatie en met een nieuwe atletiekbaan aan de rand van het bos en een kantine die net als de baan weer een visitekaartje is.

Een behoorlijk aantal deelnemers durfden voor deze eerste editie van de Orderbos trail vooraf in te schrijven. Over wat een trail nu exact wel of niet is kan uren worden gediscussieerd. Maar de definitie van de Atletiekunie in het wedstrijdreglement laat gelukkig weinig ruimte voor misverstanden. Trailrunning: Hardlopen buiten gebaande wegen waarbij slechts summiere aanwijzingen over de te volgen route zijn gegeven. (bron Wedstrijdreglement 2016-2017 Atletiekunie)

foto2_orderbos2018

Deze Orderbos trail was uitgezet in de directe omgeving van de atletiekbaan, maar om het karakter van trailrunning aan te houden was iedere afstand uitgezet over een grote ronde. Een geweldige puzzel vooraf voor de parcoursontwerpers, want natuurlijk wilde de organisatie de deelnemers van alle afstanden de mooiste heuvels laten beklimmen, door sprengen laten lopen en kennis laten maken met bijzondere plekken van het Orderbos. Alles natuurlijk over onverharde bospaden, vaak paden waar een gewone wandelaar nauwelijks een pad in zal herkennen.

Zoals bij vele trails: het plezier in het lopen staat voorop en wie echt een snelle tijd wil lopen kan in plaats van een trail beter een crosswedstrijd doen. Ook veel minder risico om een afslag te missen. Bij crosswedstrijden (of veldlopen) is nadenken en opletten om de juiste route te vinden niet nodig. Vaak is bij veldlopen het gehele parcours aan alle kanten met linten afgezet. Daarom is een veldloop of cross vaak slechts een ronde van maximaal de 2,5 kilometer uitgezet, omdat anders wel heel veel lint nodig is om alles af te zetten.

Deze zaterdag gingen ondanks de warmte vele lopers met plezier op pad. Op een paar val-en struikelpartijen na gelukkig geen ernstige ongelukken. Traillopen is zeker in de herfst opletten op takken en boomstronken onder de bladeren. Concentratie is belangrijk om gezond de finish te halen. Maar concentratie is ook handig om aanwijzingen om links of rechts afslaan niet te missen. Ondanks vele opvallende gele pijlen op bomen en stukken rood-wit lint om het parcours te markeren is het missen van een afslag altijd aanwezig. Even geconcentreerd lopen zonder aandacht voor versieringen op bomen kan funest zijn. Ook het blind volgen van een voorganger en hopen dat deze wel kijkt is vaak niet handig.

Helaas gingen een te groot aantal lopers tijdens deze eerste editie tijdens het trailrunnen over op oriëntatielopen. Oriëntatielopen is het lopen naar een vast punt zonder dat de weg hiernaar toe is aangegeven. Weten hoe je noord, zuid, oost en west dan kan onderscheiden in een bos waar je de weg niet weet is cruciaal bij oriëntatielopen. De overgang van traillopen waarbij het parcours is aangeven naar oriëntatielopen werd helaas veroorzaakt door waarschijnlijk een iets te fanatieke plogger (hardloper die direct afval meeneemt) of een wandelaar of mountainbiker die gewend zijn om afval direct mee het bos uit te nemen. Geval van zeer vervelend, maar wellicht door het warme weer vonden de meeste lopers het deze keer niet heel erg om iets korter te lopen. De lopers die langer dan gepland liepen waren extra trots op hun prestatie vandaag en keken ook terug op een bijzonder avontuur.

Met een medaille voor iedere loper direct na de finish als tastbare herinnering zal iedere deelnemer van deze editie zeggen: De eerste editie van de Orderbos Trail met een historische warme oktober temperatuur was bijzonder. En zwaar.

Foto om na te genieten zijn hier te vinden. (Foto’s zijn gemaakt door Irene Kok en Erik Westra)

foto3_orderbos2018

cc-by-sa 2018 – Loopkrant.nl