Sylvestercross Editie 37

maikelSoest2017Zondag 31 december 2017. Ongewoon warm voor de traditionele jaarafsluiting: De Sylvestercross in Soest. Met bijna 14 graden bleven de handschoenen, thermoshirts en alles wat nodig is om warm te blijven bij een ijskoude temperatuur dit jaar thuis. Het hardloopjaar afsluiten is net als kerst en oudjaar doorkomen, het volgen van tradities. Zo werd de dag voor de Sylvestercross met AV’34 Apeldoorn meegelopen met de traditionele Oudejaarsloop in de bossen van Loenen. Opgezet en vele jaren georganiseerd door Jan Derksen (o.a. actief als ultraloper, schaatser, fietser, voetballer). Maar als nagedachtenis aan Jan is deze loop natuurlijk in stand gehouden. Bijzonder is natuurlijk dat de familie Derksen nog altijd zeer nauw bij deze loop betrokken is. Zo wordt onder meer de verzorgingspost door familie Derksen bemand. Met het oog op de traditionele race in Soest werd door de redactie natuurlijk gekozen voor de rustige 10 kilometer groep, waarbij traditioneel ook 12 kilometer plus werd afgelegd. Met na afloop een heerlijke koffietafel in Eetcafé ‘t Ruifje was ook deze keer de Oudejaarsloop in Loenen meer dan geslaagd.

Door veel blessureleed in 2017 en om 2018 blessurevrij te starten, dit jaar maar geen spikes mee naar Soest. De vorm leek inmiddels toch zo goed, dat deze extra snelheidsverhogende schoenen dit jaar achterwege konden blijven. Een verkenning van het parcours van Soest leerde dat er toch wel heel veel modder en plassen op de ideale route lagen.

Met een enorm startveld bij de mannen masters werd het een traditionele strijd om de posities en tegen de vermoeidheid. Bij ronde twee van in totaal vier begon het te regenen. Eerst een beetje, maar al snel veranderde het parcours in een gecertificeerd Belgisch crossparcours. Ofwel: modder, modder en enorme plassen.

Waar in de eerste twee rondes nog publiek rondom het parcours aanwezig was, waren bij de laatste twee rondes de enige mensen die het kletsnatte weer trotseerden de vele parcourswachters die net als de lopers tot op de laatste vezel doorweekt waren. Gelukkig had ik de Spelderholtloop 2017 nog vers in het geheugen. De gedachte dat ik dit jaar een wedstrijd in nog afschuwelijker weer met hardere regen, hagel en onweer had gelopen maakte dat deze editie van Soest niet de meest natte wedstrijd van 2017 voor mij werd.

Eenmaal over de finish wachtte natuurlijk de meest mooie beloning: een bekende en inmiddels traditioneel Soest tegeltje. Nu met editie 37 als opschrift. Wellicht door het weer of door toch te weinig snelle kilometers in de benen: klassering en tijd waren niet best, maar de voldoening van het racen in een schitterende cross op de laatste dag van het jaar maakt de jaarafsluiting toch goed.

maikelSoest2017

Bij de prominentenraces in Soest dit jaar een enorm sterk deelnemersveld. Helaas waren de Nederlandse toppers net niet goed genoeg vandaag. Maar de 3de plaats van Andrea Deelstra is natuurlijk ook voor Andrea een mooie jaarafsluiting. Volgend jaar zien we Andrea ongetwijfeld strijden op het EK in Berlijn om een van de podiumplaatsen.

Bij de mannen prominenten werd het een compleet Belgisch podium. Met vele Nederlandse toppers aan de start was het Richard Douma die ons verraste door zijn deelname op de lange cross. Richard zien we ongetwijfeld terug op het NK Indoor in Apeldoorn.

Dus om de agenda in 2018 vast met leuke dagjes uit in te vullen: kom op zaterdag 17 februari en zondag 18 februari 2018 naar Omnisport Apeldoorn voor de Nederlandse Kampioenschappen Indooratletiek voor senioren. Koop nu al je toegangskaarten!

(cc-by-sa 2017)