zuurgbergtoeschouwer2018Zaterdag 20 januari 2018. Met een temperatuur van rond de 4 graden en af en toe een echte winterse bui was het deze dag ideaal weer voor een cross. Na vorige week op de beruchte Orderboscross van voetbalvereniging SV Orderbos de snelheid te hebben getest zat er natuurlijk maar één ding op: meer crossen!

Een nieuwe cross op de kalender is altijd leuk en spannend. Hoe zou het parcours zijn? Compleet onverhard of toch nog stukjes verharde weg? Zou de route wel goed aangegeven staan? De Zuurbergcross is een nieuw crossonderdeel van ‘Het Crosscircuit van het Oosten’. Ondanks dat wij inmiddels redelijk bekend zijn in het Oosten, konden wij toch de Zuurberg niet direct voor de geest halen. Met de start in Holten weet je wel dat de Holterberg nooit ver weg is. Daarnaast weet de ervaren crossloper dat crossen in het Oosten bekend staan als altijd pittig. De vele vrijwilligers van AV Holten hadden natuurlijk heel hard gewerkt om het parcours na de recente storm weer begaanbaar te maken.

De startlocatie voor deze cross was bij het clubhuis van de vereniging ‘MAC de Holterberg’. Ofwel Motor en Autosport Club Holterberg. Bij de start voor de 10 kilometer zagen wij ook Melchior van de Pol (AV’34). Deze nog altijd snelle master uit Apeldoorn was vandaag gebrand op een mooie prestatie bij de M50 categorie.

melchior_zuurberg2018

Het parcours van de Zuurbergcross ging direct na de start over onverharde wegen waarbij je natuurlijk soms ook over het erf van boerderijen gaat. De honden zaten deze middag gelukkig even vast of achter een groot hek. Hardlopers en honden is niet altijd een ideale combinatie. Ook stukken maïsveld ontbraken niet in de ronde van 5 kilometer. Maar toen na een stukje technisch bosparcours de Zuurberg opdook gingen de benen bijna spontaan op slot. De top van de berg was onzichtbaar, dus in de eerste ronde toch maar een klein beetje op reserve omdat het zelden bij een klim blijft in het Oosten.

Na de eerste steile klim volgden nog een aantal pittige klimmen over het motorcross terrein de Zuurberg. Wie dacht dat het klimmen na de Zuurberg voorbij was kwam bedrogen uit. Vlak voor de finish werden alle lopers nog een mooie helling op gestuurd. Aangezien de 10km uit twee identieke ronden van 5km was opgebouwd, wist iedereen na het passeren van de klok wat de tweede ronde voor uitdagingen zou geven. Crossen in het Oosten betekent dat iedereen zo hard mogelijk wil lopen. Dit betekent strijd om iedere plaats, waardoor het gezellig met elkaar oplopen er natuurlijk niet inzit.

Marco Muller wist in 37.02 de 10km te winnen. Met op gepaste afstand Leon Sanderman uit Rijssen in 37.48. Melchor van de Pol (Run2Day atleet) behaalde bij de 50+ een mooie tweede plaats achter de altijd hardlopende Eric Borg. Bij de dames 10km was Deborah Wissink in 44.37 de sterkste vandaag.

zuurgberg2018

Enkele foto’s van deze cross staan hier.

(cc-by-sa 2018)