De Green Run Gent

Zaterdag 24 juni 2017. Na een veel te lange winter zonder wedstrijden te lopen is het moment eindelijk weer eens aangebroken. Wedstrijd! Door blessureleed is het er sinds februari dit jaar niet meer echt van gekomen: hardlopen met een startnummer op. Maar deze dag wordt de eerste dag van de aangekondigde ‘come-back-tour’. Want hoe leuk lopen ook is, soms is het strijden tegen de klok en met andere wedstrijddeelnemers de ultieme kick.

De keus voor een wedstrijd over de grens is puur toeval. Goede wedstrijdjes in de omgeving hebben altijd de voorkeur, maar voor écht gezellige wedstrijden is reizen soms noodzakelijk. Eigenlijk leek het beruchte Rondje Bussloo in het laatste weekend van juni de perfecte wedstrijd om langzaam weer aan het echte wedstrijdtempo te gaan wennen. Strijd is leuk, maar finishen achter lopers waar je in goede doen rondjes omheen loopt is toch net wat minder leuk. Via via kwam Gent op mijn pad. De aankondiging van de wedstrijd is veelbelovend:

Op een volledig autoloze omloop in het Citadelpark, kan men kiezen uit 2 afstanden: 5 km of 10 km.” De Green Run Gent maakt onderdeel uit van de 21ste Europese Bedrijfssportspelen die van 21 tot 25 juni plaatsvinden in Gent. Tijdens dit unieke sportevent zullen 5.000 atleten afkomstig van bedrijven uit een 20-tal Europese landen elkaar treffen in meer dan 20 verschillende sportdisciplines. Een blik op de site leert dat deze Green Run een open wedstrijd is, dus iedereen kan meedoen. Dit kan dus wel eens een hele grote en druk bezette wedstrijd zijn. Met tegenstand op iedere meter.

Aangekomen bij het parcours valt de opkomst toch wat tegen. Rond de 300 lopers hebben zich verzameld bij de start. Sommige voor de 5k, de meer fanatieke lopers voor de 10k.

Het parcours van deze wedstrijd is te omschrijven als: Pittig! Ofwel veel bochten, nergens vlak en af en toe springen over trappetjes. Goed opletten op pijlen om op de route te blijven is cruciaal.

citadelpark

Sommige klimmetjes zijn gemeen, anderen vervelend vals plat.

hoogte_citadelpark

De afstand is net geen 10k. Natuurlijk moet je de eigen TomTom nooit vertrouwen bij een echte wedstrijd, maar gezien de zeer snelle tijden en de afstand die op de eindstreep op de TomTom worden aangegeven is er toch ruim 1200m minder gelopen dan de bedoeling. Misschien toch een pijl gemist op het bochtige parcours?

Maar gezien het warme tropische weer en het parcours een geslaagde rentree in het wedstrijdcircuit. Kunst is nu om zonder blessures sneller en sterker te wordem om nog meer te genieten in de volgende wedstrijdjes.

Het “groene” aspect van deze loop is mij nog altijd een raadsel. Het park was niet echt een van de mooiste parken van België. Veel oude slooppanden in het park, kapotte tegels en zeer matig onderhouden paden. Maar de groenvoorziening in Nederlandse parken is natuurlijk bijna niet te evenaren. Ook nergens een collectebus om geld in te zamelen voor een nobel groen doel, zoals C02 neutraal lopen ofzo. C02 lopen is voor lopers best lastig lijkt mij. Uitademen is toch wel wenselijk, ondanks de extra uitstoot die dat iedere keer geeft. Door de ligging van het Citadel park (centrum van Gent) was het inademen van lucht ook niet bepaald C02 neutraal. Maar het leuke van lopen en ook wedstrijdjes lopen is dat je op vreemde plekken komt. Dus op naar de volgende
spannende wedstrijdervaring!

Nederlandse medaillewinnaars Greenrun European Company Games

Wellicht als einddoel in 2021 deelname aan de 23e European Company Games in ons mooie kikkerlandje, locatie Papendal. Meer info op http://www.sportenzaken.nl.

Redactie Loopkrant.nl – Maikel