Holterbergcross 2017: Gevaarlijker wordt het niet!

20120205IJkoudLopenZaterdag 21 januari 2017. Al lange tijd stond deze wedstrijd voor ons op de kalender. Voorpret voor een wedstrijd maakt een wedstrijd vaak nog mooier en de beleving uiteindelijk nog intenser. Maar op deze zaterdag in 2017 was het fris op de Holterberg. Een temperatuur van een paar graden boven nul en een week vol nachtvorst en sneeuw zorgden voor een bijzondere Holterbergcross dit jaar.

Soms weet je van te voren dat je naar een wedstrijd gaat waar historie wordt geschreven. Een Olympische finale, een Nederlands kampioenschap of zoals op deze zaterdag: De Holterbergcross 2017. Met bijna alle bospaden vol met sneeuw en ijs zat er voor de organisatie dit jaar maar één ding op. Een parcoursaanpassing. Noodzakelijk omdat met de beste wil van Holten de hardlopers anders op geen enkele manier het parcours hardlopend konden afleggen.

Dus op paden vol met sneeuw en ijs waar lopers dit jaar nog net wel overheen konden ging dan toch de Holterbergcross van start. Dit jaar iets minder bospaden, maar met fietspaden vol met ijs en sneeuw waren deze feitelijk niet als fietspad te herkennen. Op het soms spiegelgladde parcours was het met trailschoenen, profielschoenen, gewone hardloopschoenen of gewoon spikes zeer lastig te lopen. Maar toch werd deze zaterdag op alle afstanden enorm hard gelopen en ook de deelname was weer overweldigend.

holterbergcros2017

De winst op de 10 kilometer (10.6 exact) cross ging naar Koen Vossers uit Hengelo in 36:27. Linda Ooms van Hanzesport ging op de 10 kilometer en liet bij de dames in 43:50 iedereen ver achter zich. Natuurlijk liep een van de redactieleden van Loopkrant.nl dit jaar ook mee. Met het parcours van 2014 nog in het hoofd was het omschakelen naar een ander parcours waarbij de ronde ook nog exact de andere kant op werd gelopen. Even wennen. Lopen op spikes over met ijs bedekte fietspaden bleek ook een extra dimensie te geven voor kuiten en enkels. Met uiteindelijk een tijd die zowaar enkele seconden sneller was dan 3 jaar eerder werd met enige tevredenheid teruggekeken op deze historische Holterbergcross 2017. Want zoveel sneeuw en ijs op de Holterberg komt niet vaak voor tijdens deze wedstrijd.

AV Holten zette ook dit jaar met vele vrijwillegers die uren in de kou stonden weer een fantastische wedstrijd neer. Voor wie nog een wedstrijd wil crossen in het Oosten: Zie http://www.hetcrosscircuit.nl/ voor meer informatie.

© Redactie Loopkrant – Maikel Mardjan