Bunkercross: bikkelen door de modder

20160306SchoenenZondag 6 maart 2016. Het einde van het crossseizoen staat voor de deur. Volgende week in Oldenzaal het NK Cross voor de nationale toppers. Voor een laatste prikkel organiseerde AV Daventria in Olst de beruchte Bunkercross. Naast de vele regionale toppers ook enkele nationale loophelden zoals Jacelyn Gruppen en  Ruud van der Wal (Av’34) aan de start.

Na een schitterende route langs de IJssel, bekend als de promenade van Deventer, komen we aan op de parkeerplaats bij Landgoed de Haere. Gezien de normale beperkte parkeergelegenheid is een extra weiland als tijdelijke parkeerplaats aangewezen. Dit modderige weiland blijkt zelfs voor een stoere terreinwagen bijna te veel, dus we zijn als redactie ontzettend blij dat iemand speciaal voor ons een parkeerplekje op de verharde OSL (Ooit Snelle Lopers) parkeerplaats vrijmaakt. Soms heb je net dat beetje geluk op zo’n zondag. In het prachtige witte landhuis “de Haere” zit je als supporter eersterang en heb je voortreffelijk uitzicht op het drassige weiland waar honderden lopers even later hun rondes trotseren.

201600306Modderkuiten_Fotograaf_JanWillemBroer
Fotograaf Jan Willem Broer

Tijdens de korte verkenningsronde is al snel duidelijk dat de schoenen vandaag niet droog en schoon blijven. Passanten van de 5km-race ervoor praten nog even na:”…Na een halve ronde was ik al kapot man. Ik weet echt niet hoe ik die laatste ronde nog ben doorgekomen… Meerdere malen gedacht om te stoppen of af te snijden. Zelfs gehoopt dat de modder opgedroogd zou zijn. Niks van dat alles. Hoe ging het met jou? Ik hoorde dat je ook vast zat in de modder? Toevallig mijn schoen daar nog gevonden?  ”

20160306Schoenkwijt_Fotograaf_JanWillemBroer
Fotograaf Jan Willem Broer

Conclusie voor de 10km: Modder, smalle paden, bultjes, snelle bochten en een op-en-top waterballet in het weiland. Een fantastische entourage voor iedere fan van het crossen. Spikes zijn absoluut verboden vandaag, dus net dat beetje extra spanning voor ons atleten: Blijf ik staan vandaag? Verlies ik mijn schoenen niet? Hang ik straks in de boom of lig ik ondersteboven in de vijver?

Dan bij de start de laatste tips van organisator Johan Kats, zelf ook een crosser pur sang. Het advies: zelf je rondes tellen. Tel je er eentje te weinig dan heb je pech, want dan kom je echt niet in de uitslag. Loop je er eentje te veel: mag, maar het is geen aanrader, want het parcours is extra zwaar vandaag.

Pang, en weg zijn alle lopers. Iedere loper zoekt zijn of haar plekje en bikkelt in eigen tempo door het bos en door het weiland. “Welkom in Salland!”, roept de altijd enthousiaste supporter “Vrolijke Toon” ons toe. De race is nu echt begonnen! Met de aanmoedigingen van speaker Henk Borgmeijer is zwoegen best wel heel leuk. Met vier rondes krijgt hij voldoende momenten om je helemaal op te takelen uit de modder en je steeds weer die moed te geven voor de volgende 2.5km. Zwaar is het vandaag, maar wat een mooie cross!

20160306Klassement_Fotograaf_JanWillemBroer
Fotograaf Jan Willem Broer

In de eerste ronde loop je nog langs de modder, maar al snel blijkt dat dwars door de modder heen veiliger en zelfs sneller is. Tot aan de knieën door de blubber. Dat is wat je wil. De modder in je oksels voelen is de ambitie. Met kinds plezier drentelt iedereen de 10km met puur genot. Dan toch eindelijk de finish in zicht en zit het grote modderfeest erop. De uitslag is bekend, de winnaars stralen op het podium en het allround klassement voor Cross League Oost wordt opgemaakt.

Fotograaf Jan Willem Broer
Fotograaf Jan Willem Broer

Met een auto vol met zwarte schoenen en extra veel “Bezige Bijtjes”, dé streekkoekjes, rijden we op een zonnige zondag zeer voldaan terug naar huis. De smile is niet van ons gezicht af te slaan. Op naar 2017!

© Redactie Loopkrant