Sifan Hassan in Brussel

DSC_3768Vrijdagavond 5 september 2014. De avond voor atletiekliefhebbers uit Nederland én België in Brussel. De Memorial Ivo van Damme ofwel de grande finale van de grootste jaarlijkse atletiekcompetitie waar na afloop echte diamanten te verdelen zijn. Bijna alle sterren van het afgelopen EK in Zurich stonden deze editie van de Memorial aan de start, natuurlijk aangevuld met de beste atleten uit Amerika en Afrika. Nederlands snelste dame, Dafne Schippers, liep haar tweede tijd ooit op de 200 meter (22.30). In het programmaboekje werd Dafne als de “Kim van Holland” aangekondigd, waarmee onze Belgische atletieksupporters een knipoog maakten naar de mooie tijden van weleer van het Belgische sprintwonder.

De 3000m race voor vrouwen werd de droomafsluiting van de mooiste atletiekavond van dit jaar. En gezien de atletiekprestaties deze avond in het bomvolle stadion werd het een gedenkwaardige editie van deze wedstrijd waar iedere toeschouwer nog lang aan terug zal denken. Zeker voor de Nederlandse supporters werd deze avond een avond om nog lang te herinneren.

Het loopwonder Sifan Hassan mocht starten in het droomveld op de 3000 meter. Vol in het Afrikaanse loopgeweld wist Sifan ronde na ronde stand te houden in dit topveld. Op de finish bleek Sifan met een goede finish de Ethiopische Genzebe Dibaba voor te blijven. De winst in deze race was voor de absolute ster van het damesveld in deze race, Mercy Cherono. Sifan maakte indruk door vol op kop van het veld te lopen, niet bang om te verliezen, maar wie hard wil lopen moet nu eenmaal voorop lopen. Zeker als je zelf graag een mooie tijd op de klok wil hebben.

Met 8.29.38, ging het 26 jaar oude Nederlands record van Elly van Hulst (8.33.97) er dan toch eindelijk aan. Sifan liep een geweldige race, maar wij hopen dat dé race van haar leven nog komt. Deze tijd is geweldig, maar gezien de korte tijd dat Sifan nu aktief is in de atletiek ligt nog sneller binnen de mogelijkheden. Zeker in een sterk veld, als deze avond in Brussel, waar enkele van de snelste dames ter wereld aanwezig waren om tegen te lopen.

DSC_3768

Na het optreden eerder dit jaar van Sifan in Hengelo waren wij blij dat we toch naar Brussel waren afgereisd om Sifan en de andere wereldtoppers in actie te zien. Met dit Nederlands record in handen zou het natuurlijk ook  mooi zijn om Sifan in Apeldoorn te mogen begroeten voor het Nederlands Kampioenschap 3000m indoor, begin 2015. Aangezien Elly ook ooit het wereldrecord 3000m indoor op haar naam had, lijkt ons Apeldoorn de snelste route naar het Europees indoorkampioenschap later in 2015 in Praag.

© Redactie Loopkrant