Hulpmiddelen tegen honden

20140806HondAls je rustig hardlopend over een landweggetje aankomt, kan het zomaar gebeuren dat een hond op slag laaiend wordt en op je afstormt. Grommend en blaffend, dreigend met zijn tanden. Soms wordt je zelfs gebeten, en niet terwijl je over een afgelegen boerenerf sprintte, maar gewoon tijdens een rondje door het park.

Veel hardlopers hebben er grote moeite mee dit verschijnsel te begrijpen. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat de hond ze als een bedreiging waarneemt en aanvalt? Waarom staat die hond zo hard te blaffen en te dreigen? Wat verwacht hij? Op welke inbreuk, bedreiging of belediging reageert hij? Op welke prikkel? Wat doen hardlopers dan verkeerd?

Tegenover je staat meestal een wezen dat meer weg heeft van een dronken hooligan dan van een speels dier. En dan nog, zelfs als zo’n beest tegen je opspringt, blaft en met zijn staart kwispelt, is het onbegrijpelijk dom gedrag. Toch kun je onmogelijk zeggen dat honden hardleers zijn. Maar op de een of andere manier is het met rust laten van hardlopers iets dat veel honden volledig boven de pet gaat. Het is een raadsel dat ook de baasjes van de honden keer op keer overrompelt. ‘Dit doet ie anders nooit!’ zeggen de beleefdere hondenbezitters als je ze vraagt waarom ze hun hond niet leren mensen met rust te laten en ze spreken hun dier bestraffend toe. Anderen beginnen schuttingtaal tegen je uit te slaan en dreigen de hond opdracht te geven je te verscheuren.

Honden zijn van nature geneigd iets wat van ze wegrent te achtervolgen. De ene hond heeft meer van dit natuurlijke gedrag in zich dan de andere. Een goed opgevoede hond, met een eigenaar die zich verantwoordelijk voelt, zal je niet snel tot last zijn. Toch kan het fijn zijn te weten wat je kunt doen om de kans op ongelukken zo klein mogelijk te maken.

  • Als je een hond passeert, zorg dan voor ruimte tussen jou en de hond. Des te meer ruimte, des te meer veiligheid. Een hond die angstig is of die meent gevaar te moeten tegenhouden, reageert vooral op je als je te dicht langs loopt. Houd daarom minimaal twee meter afstand.
  • Is de hond erg waakzaam en op jou gericht, dan is het verstandig je tempo te verlagen. Uiteraard is het goed de hondenbezitter op je aanwezigheid te attenderen en te vragen zijn hond even bij zich te houden. Doe dit op een rustige, vriendelijke manier en kijk daarbij de hond niet aan. Ook bij een aangelijnde hond kan het verstandig zijn na te gaan of de eigenaar je heeft gezien. Mits de hond goed is opgevoed, zal een eigenaar die zich verantwoordelijk voelt zijn hond dan bij zich houden.
  • Als een hond op je af komt, al dan niet blaffend of anderszins dreigend, stop dan direct met rennen. Kijk over de hond heen, sla je armen over elkaar en wacht tot de eigenaar of iemand anders je te hulp kan schieten. Hoe neutraler en rustiger jij bent, hoe groter de kans is dat de hond zijn interesse in je verliest. Als je in discussie wilt gaan met de eigenaar over wat er zich afspeelde, wacht dan tot deze zijn hond bij zich heeft kunnen nemen. Begin daarna het gesprek. Houdt de hond vanuit je ooghoeken in de gaten.

20140806HondHardloper

Hardlopers worden eerder gebeten door honden.
Honden reageren anders op hardlopers, want door de snelle bewegingen komen driften in de hond los. Of die driften leiden tot bijten, blaffen of vriendelijk tegen je opspringen, kun je als hardloper niet weten. Daarom zijn er tal van tips in omloop over hoe je je zo goed mogelijk tegen een hondenbeet kunt wapenen. Want een beet van zo’n beest is geen pretje en niemand zit te wachten op een tetanusspuit. Vertrouw niet op kreten van eigenaren en goedwillende omstanders als ‘blaffende honden bijten niet’ en ‘hij doet niets hoor’.

Loslopende honden reageren vaak onvoorspelbaar op hardlopers. Daarom zul je al ver van tevoren beducht moeten zijn op een loslopende hond. Maar ook als de hond aan de lijn zit weet je dat je die op ruim voldoende afstand moet passeren omdat die uitrolbare lijnen van tegenwoordig heel lang kunnen zijn. De hinder die honden kunnen veroorzaken is natuurlijk ongewenst en beslist de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het dier. Ondanks het feit dat de hondenbezitter nog wel eens het gedrag van z’n dier wil bagatelliseren of de schuld van een vervelend voorval in de schoenen van de sporter wil schuiven.

Tips voor de hondenbezitter.
Hardlopers zijn vaak in hun eigen zône. Ze zijn soms weinig met hun omgeving bezig.
Realiseer je dat niet iedereen gediend is van een opspringende hond. Sommige mensen zijn bang. Anderen houden er gewoon niet van door dieren gestoord te worden.

Hoe kun je nu het beste handelen in het geval dat je bedreigd wordt door een loslopende hond en niet gebeten wilt worden? Indien het opgewonden dier tegen je blijft opspringen, blaffen of pogingen doet je te bijten, zou je iets bij je moeten hebben om de dreigende hond te verjagen. Daartoe zijn diverse hulpmiddelen verkrijgbaar.

  • Met het gebruik van de Pet Corrector blijken goede ervaringen te zijn. Het is slechts een spuitbus met onschuldige lucht, waarmee je met een sissend geluid de hond van je af kunt houden indien dat nodig is. Het gebruik is onschadelijk voor de hond, maar het geeft een veilig gevoel om iets dergelijks op zak te hebben als je hardloopt op plekken waar nog wel eens een hond wordt uitgelaten.
  • Tenzij deze doof is, zal iedere hond het geluid van een Dazer horen. Het is niet zo dat je alle honden met dit apparaatje moet willen verjagen. Maar wel agressieve honden. Hoe agressiever de hond des te beter het effect van de Dazer. Je drukt 1 á 2 seconden op de enige knop (dan gaat er een rood LED-lampje branden) en weg is de hond. Met behulp van ultrasoon geluid, een trilling waarvan de frequentie zo hoog ligt dat het menselijk gehoororgaan het niet meer als geluid kan opvangen, worden honden verjaagd. Honden vinden het akelig en blijven op afstand. Ook een goedaardige hond zal meestal niet dichterbij komen, zodat je niet onder de modderpoten komt te zitten. Onder alle omstandigheden moet je de Dazer snel bij de hand hebben. Bevestig het apparaatje daarom met een clip aan je kleding en je verrast honden die je overlast bezorgen. Met de Dazer heb je een hondenvrije cirkel om je heen, waar het dier niet in zal doordringen. Meestal maakt een agressieve hond zich bij het horen van het geluid al uit de voeten.
  • Pepperspray is zeker geen wondermiddel. De inwerktijd bedraagt 20 tot 30 seconden en op korte afstand heb je er zelf bijna net zoveel last van als je belager.
  • Het harde geluid van een scheidsrechtersfluit schrikt honden vaak af. Als je continu blijft fluiten kun je makkelijker aandacht krijgen van andere mensen en is je positie in het donker makkelijker te bepalen.

Wordt een hond agressiever als je deze probeert te verjagen?
Een hond kan door allerlei gedrag agressiever worden. Als je bijvoorbeeld met een stok gaat zwaaien, of een hond aankijkt. Probeer dus gewoon verschillende manieren uit als je je door een hond bedreigd voelt. Denk ook niet dat het misschien een beetje zielig is voor het beest. Het is vervelend en zielig voor jou als een hond je lastig valt en bang maakt. Denk alleen aan jezelf wanneer je tegenover een agressieve hond staat. Bescherm jezelf, want anders kun je gebeten worden. Bedenk dat de hond de agressor is en niet jij. Wanneer je ondanks alles toch gebeten wordt is het zaak langs de dokter te gaan om een tetanus spuit te halen. Doe ook in ieder geval van een bijtincident aangifte bij de politie.

Handig is een dazer. Dat is een apparaatje dat een hoge toon uitzendt, voor mensen amper te horen maar honden vinden het akelig en blijven op afstand. Hij werkt werkelijk. In Frankrijk zijn agressieve honden een probleem! Meerdere pelgrims werden aangevallen en soms verwond. In Spanje heb je hem niet nodig: daar zien honden zoveel lieden passeren dat ze niets doen. Veel te warm om in actie te komen.

© Theo Grent