Gouden Spike: tempo en euforie

20140614KhalidAbdyZaterdag 14 juni 2014. Nadat hardloopliefhebbers in Nederland nog geen week geleden in Hengelo werden getrakteerd op de absolute wereldtop op de 3000m, was het deze zaterdag genieten in Leiden. De organisatie in Leiden staat al vele jaren garant voor een grootse topatletiekwedstrijd in Nederland (naast Hengelo en Nijmegen).

De eerste verrassing op de hardloopnummers kwam vanuit het voorprogramma. De nog maar 18-jarige atleet Noah Schutte wist tijdens de 10.000m de pittige limiet van het WK Junioren in Eugene te beslechten. Het tempowerk in deze 10k race werd perfect verzorgd door de snelste man uit Apeldoorn, Dennis Licht. Het tempo lag in het begin voor Noah mogelijk iets te hoog, maar  Noah liep zijn eigen race. Uiteindelijk liep de junior Noah Schutte 30.25min op deze 10k op de baan. Een prachtige tijd voor deze nog jonge atleet! En ongetwijfeld een mooie stap in de hardloopcarrière van deze atleet.

20140614DennisLicht

Leiden staat niet bekend om de lange afstand nummers. Sterker nog: meestal is een 3000m de langste afstand tijdens de Gouden Spike. Speciaal voor deze editie had de organisatie echter een 10.000m race in het hoofdprogramma opgenomen. Met bijna alle Nederlandse loopwonders, zoals Abdi Nageeye, Michel Butter en natuurlijk Khalid Choukoud, aan de start kon spektakel niet uitblijven. Het doel voor veel van deze atleten: de EK-Limiet voor dit jaar halen. Na een zeer dappere start van Abdi en Khalid om direct achter de ingehuurde haas aan te gaan, moesten zij echter beiden constateren dat dit hun avond niet ging worden.

20140614TienKM

Langzaam naar voren kwam echter uit het achterveld Michel Butter. Maar de verrassing van deze race was Tom Wiggers. Deze atleet verbaasde vriend en vijand door op de baan van Leiden, waar de pittige wind deze avond als extra tegenstander werd gevoeld, binnen de EK-Limiet te blijven. Tom Wiggers noteerde deze avond 28.33, maar ook de prestatie van Michel Butter die in 28.42 over de streep kwam gaf reden tot euforie voor het lange afstand lopen in Nederland.

20140614TomFinish

De atletiekavond in Leiden stond dit jaar garant voor veel loopnummers van bijzonder hoog niveau, technische nummers waarbij de beste Nederlandse atleten de strijd aan konden gaan met atleten uit met name Duitsland en België. Het hoofdprogramma is compact, maar door de geweldige organisatie en het tempo waarin nummers worden afgewerkt, weet men in Leiden in krap 2 1/2 uur enorm veel topatletiek aan het publiek voor te schotelen.

20140614Makkers

© Redactie Loopkrant