Ultralopen: manuscript van Theo

20140615ManuscriptUltralopen10 jaar in Amerika leerde me meer over de geheimen van het ultralopen dan mijn Nederlandse jaren. Elke dag een stuk hardlopen is sindsdien ingebed in mijn levenspatroon. Ieder jaar ben ik meer gaan lopen, maar praten doe ik er weinig over. Toen ik tegen de 60 werd en terug in Nederland was, begon ik me af te vragen of mijn ervaringen iets voor andere mensen zouden kunnen betekenen.

Download Manuscript over Ultralopen (Bron: Theo Grent, 174 pagina’s, 3.4MB, PDF)

Het probleem was namelijk dat niemand goed bleek te weten hoe men zich moest voorbereiden om lang achtereen te kunnen hardlopen. Het leek me dan ook logisch om te bekijken hoe anderen dat deden.

Mijn eerste stap was om contact op te nemen met een paar ultralopers die ik persoonlijk kende en waar ik regelmatig mee getraind had. Met een handvol aan boord zocht ik ook anderen op. Als tweede stap benaderde ik mensen met ervaring op het gebied van het ultralopen. Het bleek dat er veel te leren viel en de informatie in dit manuscript zal dat duidelijk maken.

‘Ultralopen’ is een veelomvattend manuscript en bevat onderwerpen gerelateerd aan het hardlopend afleggen van lange afstanden. Van adviezen om eraan te beginnen tot meer gevorderde methoden om een betere ultraloper te worden. Het geeft iedereen belangrijke informatie voor trainingen en wedstrijden.

Dit manuscript schreef ik niet als een handleiding voor succes, noch om mijn eigen prestaties op het gebied van ultralopen te benadrukken, aangezien die ten opzichte van anderen pover zijn. Ik schreef het wel om te laten zien wat er bij komt kijken om aan ultralopen te doen. Tijdens dit proces ontdekte ik nieuwe perspectieven voor mijn eigen ontwikkeling.

20140615ManuscriptUltralopenGroot

Om je ervan te verzekeren dat dit manuscript je alles geeft dat nodig is, werd het nagekeken door experts die de betrouwbaarheid van wat je hier zult gaan leren beoordeelden. De inhoud is grotendeels ontleend aan de beschikbare informatie in het veld. Naast het reproduceren van teksten uit de literatuur, heb ik zoveel als verantwoord mijn eigen inbreng gegeven.

Meer dan elke andere sport zet het ultralopen mensen aan tot introspectie. Als we antwoord krijgen op de eeuwige vraag van ‘waarom’, leren we dat het uiteindelijk louter de beleving is die ons naar deze sport trekt. Maar er zit meer achter. Dit manuscript toont aan dat iedereen aan ultralopen kan doen. Alles dat het vraagt is enige toewijding, een beetje training en de instelling dat je het kunt. Echt, je kunt het!

© Theo Grent