De sportschool

20130305SportschoolKleinHet schijnt goed te zijn voor hardlopers: krachttraining. Ook hij en zij zwichten ervoor, door verhalen van andere atleten, die dankzij hun krachttraining sneller zijn gaan lopen. Dat willen zij ook wel. Op een maandag, toen de regen met bakken uit de hemel kwam en het onmogelijk leek om die dag nog een rondje polder te joggen, kwam zij op het idee om een sportschool te bellen.

Ze mochten direct komen voor een gratis proefles fitness. Want dat moest het zijn: fitness. Fitness versterkt vele spieren. In gestrekte draf renden ze naar de auto en door de stromende regen snelden ze naar de sportschool. Allerlei vreemde werktuigen grijnsden hun tegemoet. Zo op het eerste gezicht zag het er indrukwekkend uit. Voor ze aan de slag mochten gaan, moesten ze een formulier invullen met wensen, doelstellingen en persoonlijk geleden leed. In de kleedkamer hezen ze zich in het nieuwste hardloop T-shirt met daarop gedrukt een hoog getal aan kilometers om indruk te maken op de andere sporters. Ze wilden laten zien dat ze niet zomaar de eerste de beste beginneling op sportgebied waren. Sterke Stans liep met ze mee. Zij maakte een basisschema voor hen, liet zien hoe de toestellen werkten en voor welke spieren ze dienden. Ze mochten beginnen op de fiets. Tien minuten fietsen. Voor hen een peulenschilletje en erg leuk. Ze zitten naast elkaar en fietsen om het hardst. De kilometers vliegen voorbij. Nog nooit hebben ze zo snel gefietst. Het leuke is dat het zo gemakkelijk gaat. Veel makkelijker dan op de weg. Hij wantrouwt het apparaat. Het is te optimistisch afgesteld volgens hem. Het zal haar een worst wezen. Het gaat toch om het ronddraaien van de benen? Nou dan!

20130305Sportschool_BronLoesje

Na die tien minuten is het volgende apparaat aan de beurt. Met de benen heel veel kilo’s wegduwen. Ook leuk. Dan een apparaat waarbij men op de buik moet liggen en met de benen een aantal kilo’s naar de billen brengen. Dat valt niet mee, het is zelfs pijnlijk bij haar. De apparaten voor de armspieren liegen er niet om. Ze puffen en hijgen dat het een lieve lust is. Het zweet gutst hen van de rug. Tien minuten traplopen zonder dat ze naar boven gaan, is geinig. Tien minuten roeien op het droge is een lachertje. Sommige apparaten doen aan de speeltuin van vroeger denken. Ze hebben er lol in en verbeelden zich dat ze na die ene les al een stuk sterker zijn geworden.

20130305SportschoolBinnen

Na een frisse douche en een kop koffie aan de bar besluiten ze om in het vervolg twee keer per week de sportschool te bezoeken. Volgens Sterke Stans is dat ook het beste om de spieren te ontwikkelen. Hij en zij gaan voor de proefmaand. Bevalt het niet dan mogen ze meteen opzeggen. De eerste maand bevalt prima. Elke keer gaan ze er met een blij gezicht naar toe.

Voordat zij de sportschool van binnen had gezien, dacht ze daar de meest mooie atletische figuren zou tegenkomen. Niets is minder waar. Ze ontmoeten daar vreemde vogels. Van ijsverkoper tot trainer van bejaarde sportgroepjes. Een ieder heeft zo zijn of haar motivatie om iets aan het vege lijf te doen. Mannen met flinke (bier)buiken. Vrouwen in een duidelijk peermodel. Pondjes hier en daar te veel. Putjes in de dijen. Ze lijken allemaal één doel voor ogen te hebben en dat is het lichaam in het gewenste model te brengen. Dat schijnt niet altijd mee te vallen. Sommige mannen komen al jaren drie keer per week in de sportschool en de buik wil maar niet slinken. Ze zijn dan wel breed in de schouders geworden maar dat ene uitdijende plekje wil het veld niet ruimen voor zoveel krachtpatserij. Toch blijven deze mannen volhouden en vinden het leuk in de sportschool, zeggen ze. Men hijgt, puft, zweet, en zwoegt om de sportschoolhouder een goed belegde boterham te bezorgen.

20130305Sportschool

Na de tweede maand is zij wat minder enthousiast over de fitnesstraining. Toch betalen ze voor een half jaar vooruit om zichzelf te dwingen én om te kijken of fitness werkelijk de loopsnelheid verhoogt. Helaas daalt haar enthousiasme voor de fitness met de dag. Ze komt erachter dat dit haar sport niet is. Ze is liever in de buitenlucht bezig. Al dat geploeter aan die martelwerktuigen gaan haar vreselijk tegenstaan. Ook die videoclips gaan haar de keel uithangen. De meest gruwelijke beelden en klanken dringen haar verhit brein binnen tijdens het sterken van de spieren. Overal hangen t.v schermen en ze kan de beelden niet ontwijken. Het blijkt niet goed voor haar nachtrust. Ze krijgt er nachtmerries van. Toch blijft ze zich voortslepen naar de sportschool. Als ze er eenmaal is vindt ze het wel aardig. Als ze er geweest is, voelt het toch wel goed. Zij merkt dat er meer vrouwen zijn die hetzelfde gevoel hebben. Dat schept een band. Toch is het niet een echte vrolijke boel in de sportschool. Ondanks de opzwepende muziek kijken de meeste krachtpatsers niet blij. Tussen de oefeningen door zitten ze somber voor zich uit te staren en lijken in gedachten te zijn verzonken. Sterke Stans loopt opgewekt langs de sporters. Maakt een praatje hier en daar en moedigt aan. Stans geeft ook aanwijzingen wanneer iemand een oefening niet helemaal perfect doet. Ze werkt schema’s bij en zet de muziek nog harder.

Nog maar zevenendertig keer naar de sportschool….

© Iris Bouman.Hoogerdijk