Landgoed Twente Marathon

20111008LekkerStartenZaterdag 8 oktober 2011. Bewolkt, buien en 90% kans dat je een bui op je hoofd krijgt. Dat is de weersverwachting voor vandaag; dat klinkt niet echt hoopvol. Als we vanmorgen om kwart voor 8 wegrijden, regent het. Er wacht ons een natte beproeving in het Twentse land.

Als we in Rossum bij het rendez-vous Havezathe Everloo arriveren, waar de Landgoed Twente marathon voor de vierde maal wordt georganiseerd, schijnt het zonnetje. Alles oogt vriendelijk en iedereen is goed gemutst. Geen gedoe bij het ophalen van de startnummers en we genieten van een lekker bakje koffie met krentenwegge met muziek op de achtergrond. De organisatie heeft de route gisteren in de modder uitgezet. De Avak tobbes zijn gevuld. En het Nationaal Landschap Noord-Oost Twente kleurt zich in herfsttinten. De vuurkorven staan klaar en branden behaaglijk. 90 vrijwilligers van loopgroep Dionysos zijn druk in de weer. De wijnen van Wijngaard Hof van Twente staan klaar en straks bij de finish staan de blikken van bakkerij Smithuis met inhoud te wachten. Het wordt zeker vandaag weer genieten.

20111008LekkerBoerderij

Ik sta met de fiets in de hand te wachten en Eddy start met hardlopen. We lopen en fietsen afwisselend met ons beide deze heuse marathon van 42,195 meter. Om iets voor half tien worden we door de hoornblazers weggeblazen en we lopen door de bossen en langs de maïsvelden van het Twentse land. Het is wat fris, maar wonder boven wonder, het is droog. Ik fiets samen op met een Zwitser en we komen aan de praat. Ja, ik vertel hem over de JungFrau marathon en als geboren Zwitser kent hij het gebied op zijn duimpje. Dus er volgt een enerverende woordenwisseling. Na een tijdje haal ik Eddy bij en gezamenlijk gaan we onderweg naar Landgoed Singraven en komen nabij de waterrad molen. Van hieruit lopen we naar Denekamp en gaan fietsend en lopend door de gemeenteraad zaal. Ja in Twente kan alles. Dan vervolgen we ons weg naar Erve Elferman. We toasten hier met witte wijn in het glas en verder op in de koeienstal drinken we een weinig bouillon.

20111008LekkerLachen

Eddy loopt verder en ik volg. We lopen in een prachtig landschap en komen door het Sterrenbos. Bij houtzagerij Meuleman wisselen we. Het miezert wat. Ik loop nu verder en ga op weg naar het riviertje de Dinkel en het Lutterzand. Hier gaat het bergje op en bergje af en afwisselend op een ondergrond van los rul zand en dan weer door een dennenbos. Ik heb een redelijk snelheid van zo’n 13/14km per uur te pakken en haal een vijftiental mensen bij; het gaat voorspoedig en ik ben lekker warm ingelopen.

Bij Dionysos eten we pannenkoeken, fruit en drinken water. Op weg naar Arboretum Poort-Bulten gaat de zon zowaar schijnen. Ik kan goed snelheid houden en geniet met volle teugen van de omgeving en het park van de Arboretum. Hier opnieuw aan de wijn met een lekker hapje. Bij Landgoed Wilmersberg ( 28 km ) zullen we opnieuw wisselen. Eddy loopt nu verder en krijgt meteen met een beklimming te maken. Dat is zichtbaar even afzien. Wat later eten we tompoezen en drinken we AA drank. Wat een leven en wat een genieten. Nu op weg naar Egheria. Elke loper wordt onder luid klok geluid binnen gehaald en onthaalt met een glas rode wijn en rauwe ham. Het is smullen geblazen. Vanaf hier loop ik het laatste stuk via het bosgebied de Tankenberg naar de Finish. Binnen 4:30 min lopen we deze marathon tot aan “ ie bin’t dír ”. En dan is het nagenieten in de tobbe met champagne en bockbier. Ja het was weer echt “onmundig” genieten vandaag. Als we met de auto terugrijden komt de eerste hagel en regen op de voorruit van de auto. Dat is ons vandaag onderweg gespaard gebleven. Wat een mazzel.

20111008LekkerBubbelen

© Albert Broekhoff – Deventer / http://www.daventrialoper.weblog.nl