Hattem, een historisch plaatsje

Foto genomen door Gerben DalhuizenZondag 19 september wordt alweer voor de 8e Newline Loop in Hattem georganiseerd. De hoofdafstand is de Halve Marathon. Daarnaast zijn er ook prestatielopen over 7 en 14,1 km en is er een Ladies Run over 5 km. Het parcours van de 21.1km is afwisselend en loopt via Landgoed Molencaten, de Vuursteenberg, de Geldersedijk en via de Dijkpoort door de prachtige historische binnenstad van Hattem.

In juni liep ik voor het laatst een hardloopwedstrijd: de halve van Zwolle. Na deze loop heb ik me wat meer op de training gericht en heb de wedstrijdjes maar even gelaten voor wat ze zijn. Zo’n hardloopwedstrijd hakt er meestal wel aardig in. In de training gaat het echter ook niet altijd gesmeerd en de conditie is door verschillende blessures flink achteruit gegaan. Evenwel vandaag een wedstrijd, de halve van Hattem. Altijd goed georganiseerd en de Hattemse binnenstad is een mooi historische plaatje en bij deze wedstrijd goed voor een drietal tal keer doorkomst. Het weer is goed: af en toe zien we zelfs het zonnetje en tijdens de wedstrijd regent het wat; de temperatuur is 15 graden. Goed loop weer dus. In de kleedkamers ontmoeten we andere Daventrianen die de 7, 14 en de halve marathon doen. Henk en ik lopen in en voegen ons tegen half vijf bij de start. Ik denk dat er zo’n zeshonderd mensen meedoen aan de verschillende afstanden.

Image

Om 16.45 uur worden we weggeschoten. Het eerste stukje gaat geasfalteerd en na een kilometer gaan we onverhard verder over het landgoed Molencaten. Op het onverharde gedeelte van het parcours ligt een vervelend heuveltje. Ik loop met een drietal andere lopers samen op. Er wordt niet gesproken en de eerst twee kilometers gaan in 9:35 minuten. Alles volgens plan. Met een gemiddelde van 5 minuten per km. In de training merk ik, dat snelheid nog niet mijn ding is. Inmiddels lopen we aan de rand van Hattem en gaan via een buitenwijk van Hattem richting de dijk en de Ijssel. Het 5km punt gaat in 23:46. Ik ben tevreden met het verloop, het tempo en de benen. Sinds tijden loop ik zonder pijntjes. Het parcours is niet snel en bij de dijk is er ook weer zo vervelend hellinkje. We naderen Hattem en gaan onder de dijkpoort en lopen aangemoedigd door terraszitters naar de eerste doorkomst. Ik loop inmiddels samen met een fishpotatarunner. Althans dat staat groot achterop zijn shirt.

Met elkaar gaan we de vuursteen berg over en op weg naar de 10km punt staan Johan en Henk Borgmeijer ons aan te moedigen. "Houd je tempo vast en houd aansluiting ", roep Johan me toe. De 10 km gaan in 49:24 min. Het tempo van 12 km per uur gaat me nog steeds goed af. Ik durf niet te versnellen bang voor blessures. Het zonnetje schijnt en de bewoners van de huizen langs het parcours moedigen ons enthousiast aan. Wat wil een mens nog meer. Het is genieten om zo lekker in deze landelijke omgeving te lopen. Veel kinderen zijn in de weer om ons schoon water aan te reiken. Ik drink met mate en heb mijn eigen drink bidonnetjes bij me. Opnieuw lopen we langs de dijk en door het centrum voor de tweede doorkomst. Ik merk dat het parcours ruimer bemeten is dan de 21,1 km, die we normaal gesproken hebben te gaan. Het scheelt zo’n drie a vierhonderd meter. Opnieuw langs Molencaten. 15 km ( 1:14:41 min ) en voor de derde keer de vuursteenberg over. Opnieuw is het stuivertje wisselen met de fishpotaterunner.

Foto genomen door Gerben Dalhuizen

Inmiddels regent het, verfrissend en er is dus veel zuurstof in de lucht. Johan en Henk staan nog aan de kant en moedigen me opnieuw aan. Het laatste stukje lopen gaat voorspoedig en ik blijf mijn ritme goed vasthouden. Niks kapot zitten, zoals in Zwolle. Mijn mede hardloper heb ik verlaten en ik probeer zowaar mijn pas te versnellen. 20km (1:40:34). De laatste kilometer gaat via de dijk en door de binnenstad en na 21,5 km finish ik in 1:47:21. (12e Man 50 ).

© Albert Broekhoff – Deventer / http://www.daventrialoper.web-log.nl