Dam tot Damloop 2010

Foto genomen door Alec Dijkshoorn Zondag 19 september 2010. Al maanden was iedereen in voorbereiding. Eerst natuurlijk mentaal. En wie deze voorbereiding had doorstaan ging verder met het altijd lastige fysieke deel. Oefenen met lopen. Hardlopen om de route richting Zaandam van ruim 16 kilometer fluitend te kunnen afleggen. Dit jaar zou niets aan het toeval worden overgelaten: het securIT team was op papier groter en sterker dan ooit.

Om onze kennis van IT beveiliging op peil te houden waren wij (redactie Loopkrant) natuurlijk blij dat wij ook dit jaar mochten aansluiten bij het team van IT beveiligingsspecialisten en bijzondere relaties van SecurIT.  Door een vervelend virus wat geen computervirus bleek te zijn waren helaas enkele toppers van het team uitgeschakeld. Wie wel fit genoeg was mocht in een gloednieuw onderscheidend rood T-shirt het parcours aanvallen. Met het signaal rood was het team ook voor de supporters makkelijk herkenbaar tussen de KLM, AH en Hema outfits. 

Foto genomen door Alec Dijkshoorn

Foto genomen door Alec Dijkshoorn

Op het moment dat wij van start gingen, was de winnaar van editie 2010, John Mwangangi uit Kenia, natuurlijk al lang weer klaar met douchen en zou ons misschien wel opwachten aan de finish. Het weer dit jaar was voor het hardlopen goed. Niet te warm en niet te koud.  Maar in lopersjargon was het weer helaas rampzalig: de soms harde wind tegen zorgde ervoor dat we vele minuten verloren en door de slagregens vlak voor de start en onderweg waren de spieren zo soepel als gehard staal. 

Het startvak was druk als altijd. Net als het parcours. Ondanks een start om de 10 minuten weet de organisatie van iedere start een feest te maken. Muziek, dans en een verse bekende BN’er dus bij iedere start. Ondanks dat geen van de securIT deelnemers een uitgesproken fan is van Lieke van Lexmond werd er toch een teamlid zingend en dansend onder de neus van dit goede-tijden-slechte tijden fenomeen betrapt.  Wellicht in de gedachte dat het een goede tijd vandaag zou bevorderen…

Foto genomen door Alec Dijkshoorn

Foto genomen door Alec Dijkshoorn

Met de felrode T-shirts was het securIT team in het enorme looppeleton goed herkenbaar. Het merendeel van de lopers leek te lopen in KLM blauw of Hema wit.  Met af en toe een verdwaalde postbode op het parcours. De dam tot damloop lopen is en blijft natuurlijk een bijzondere ervaring.  Zelfs de lopers die niet van de typisch Zaandamse volkszangers houden kunnen de muziek langs het parcours waarderen. Zelden lopen zo veel mensen tegelijk naar het altijd bijzondere Zaandam. Dankzij de limiet op het aantal inschrijvingen is de stoet aan hardlopers nu slechts tot 17.00 Zaandam en andere wegen aan het blokkeren.

Foto genomen door Alec Dijkshoorn

Foto genomen door Alec Dijkshoorn

Nadat iedereen naast de finish ook nog het VIP dorp had bereikt kon het feest natuurlijk niet meer stuk. In de inmiddels energiearme lichamen verdwenen dan ook direct: (veel)bier, tortillawraps, broodjes, saté , chips en een stuk zelf gebakken hardlopersherstel-cake. Slechts een enkele fanatieke teamloper had voor dit jaar nog meer serieuze loopplannen in wedstrijdvorm, maar het merendeel van de lopers van securIT was blij dat de langste afstand van het jaar er weer op zat. Maar gezien de gedrevenheid en het overwinningsgevoel op het eigen lichaam zal bijna iedereen volgend jaar weer terugkeren. Tenminste als het de teamcaptain wederom lukt om een hele nacht op te blijven om de inschrijving veilig te stellen.

© Redactie Loopkrant.nl