Alle loopsterren verzameld!

ImageZaterdag 14 augustus 2010. Het strakke asfalt in Apeldoorn Zuid lag al weer een jaar startklaar voor ieder snelheidskanon. Grote namen als Gert-Jan Wassink, Imo Muller, Jay Sauer, Heleen Plaatzer en Reina Visser pronkten vooraf al op de deelnemerslijst. Ook bij de masters een absoluut topveld, want wie wilde nu niet lopen met Cees Kraaijeveld, Tonnie Stouten, Carel Doreleijers of Chris Henet!

Op de hoofdafstand over 10km zouden alle toppers gaan strijden om de eerste plek, of de prestatie van de avond, met  het bijbehorende prijzengeld als traktatie en natuurlijk het belangrijkste: de eeuwige roem. Met een recordaantal deelnemers dit jaar konden, gezien het windstille weer, zeker enige persoonlijke records en wellicht een parcoursrecord worden verwacht. Langs de kant veel enthousiast publiek die hun toppers misschien zover konden krijgen om net dat beetje extra te doen. Net als voorgaande edities scheen ook op deze zaterdagavond weer het zonnetje. 

Image

Fiona en Maikel, beiden schrijvers en redactielid voor Loopkrant.nl, stonden klaar op de 10km om de eigen records om te smelten naar gouden tijden. Fiona:"Om niets aan het toeval over te laten vandaag lag ik uren voor de wedstrijd ontspannen op de bank te genieten van de Diamant League-wedstrijd in Londen. Elke vorm van inspiratie is welkom op zo’n spannende dag. De zenuwen gierden door het hele lichaam. Vandaag moest het gewoon gaan gebeuren. Eindelijk door die magische grens van 50 minuten op de tien kilometer. Theoretisch zat het er al maanden in, maar mentaal moet het ook willen op zo’n zaterdag in augustus. Het begintijdstip van 19.00 is wat ongunstig, omdat je dan net niet van tevoren een uitgebreide warme maaltijd kan nuttigen. Heb dus de lunch iets later genuttigd met een fruithap aan het eind van de middag"

"Ruim op tijd stapte ik op de fiets. Op het wedstrijdterrein aangekomen was het al bommetje druk. Veel lopers op de 5km dit jaar. Het waren met name ook hier de masters die voorin liepen. Apeldoorner Melchior van de Pol (M40) ging zonder twijfel als eerste over de finishlijn. Nipt boven de 17min-grens met in zijn nek plaatsgenoot Martijn Paalman. Bennie van Schaik, de trots van Klarenbeek, zat hier overigens niet ver achter. Tijdens het inlopen heb ik zelf nog een dame op deze afstand kunnen ondersteunen naar de eindstreep. Inhalen vind ik namelijk zo zuur en ik weet hoe dat voelt en dat is niet prettig. Loop je daar flink te ploeteren en dan komt al pratend en inlopend een groep lopers je voorbij. Dat is not-done! Tijdens een wedstrijd gelden gelukkig andere regels. Vol met adrenaline stond ik aan de start en de eerste kilometer ging snel. Eigenlijk iets te snel, maar het voelde zo lekker. Kon daarna een paar kilometers op reserve lopen en dat is zeer relaxed. Bij het ingaan van de laatste ronde over 3.5km ging het met de benen en de ademhaling nog voortreffelijk. De droomtijd zat er met gemak in. Ik hoorde de speaker Henk Borgmeijer roepen dat Gert-Jan Wassink en Imo Muller beiden onder de 34 minuten doken. Even dacht ik nog: "Yeah, ik ben niet gedubbeld vandaag!".

Nog geen seconde later voelde ik een steek opkomen in de rechterzij. Waar kwam die nu ineens vandaan? En nog een steek:"PAF!". Nog geen 200m later stond ik stil. De steek was niet meer te harden. Heb ooit eens gehoord dat je milt dan een licht zuurstofgebrek heeft. Ben dus zeer diep gaan inademen en met de armen in de lucht hoopte ik op een snel herstel. Gelukkig kwam deze en kon ik in een rustige tempo doorhobbelen. Het was nog wel een ruime kilometer doorbijten voordat de steek als sneeuw voor de zon verdween. De reserves die ik had opgebouwd waren geslonken van een halve minuut naar krap 3 secondes. Het was dan ook tandenknarsend lopen door de wijk De Maten. Het tempo kon weer worden opgevoerd en bij het ingaan van de laatste honderden meters kwam mijn droom in vervulling. De droom dat Henk Borgmeijer mij zou binnenloodsen in een tijd van onder de 50 minuten. Henks woorden "nog 50 secondes" voelden goed. Ik wilde een flikflak, een pirouette of in handstand over de finish komen. Echter heb ik geen turnverleden, dus dat werd hem niet. Een high-five werd het ook niet, want die had Gert-Jan tenslotte ruim een kwartier eerder al gedaan. Dan maar strijden tot aan de streep en in mijn vlucht het kladblok van de uitslagenman in mijn kielzog meenemen. Op mijn klokkie pronkte 49.29,99. Een wonder, maar wat een heerlijk wonder."

Image

Voor velen was het niet zomaar een wedstrijd, maar hun debuut. Zo ook voor Melanie Tjapkes, die voor het eerst de 10km aanging:"Ik vind het een superleuke loop. Mijn doel was om hem onder het uur te lopen en het is gelukt! Op de 5km heb ik zelfs nog geholpen als vrijwilliger. Zo kon ik mooi bij de waterposten een hoop bekenden aanmoedigen. Kortom: een hele leuke avond gehad vol knappe records van bekenden en een hoop gezelligheid!"

Het parcoursrecord bij de dames ging er dit jaar aan. De supersnelle tijd van Saskia van Vugt van 35.34 is met speels gemak gebroken door het loopwonder Heleen Plaatzer die slechts 34.30 nodig had voor de rondes in Apeldoorn. Een supertijd, die dit jaar nog niet veel is gelopen door dames in Nederland. Deze bijna Keniaanse tijd leverde Heleen natuurlijk de bonus op, bloemen en de prijs voor de eerste dame. Maar wellicht nog belangrijker: Zij liet op deze mooie zaterdagavond in Apeldoorn zien dat het lange afstandlopen bij de vrouwen in Nederland op een geweldig niveau staat. En dat Heleen nadrukkelijk een dame is om rekening mee te houden!

Image

Bij de mannen won dit jaar wederom Gert-Jan Wassink in 31:58, gevolgd door Imo Muller die vanuit Amsterdam liet zien dat hij sinds zijn vertrek uit Apeldoorn enorm sterk is geworden op de lange afstand. Veel mannen moesten dit jaar de eerste dame voor laten gaan. Maar achter Heleen Plaatzer finishen is natuurlijk niet meer dan normaal voor de meeste masters.

De Runnersworldloop 2010 is een geslaagde en bijzonder editie geworden.  Een editie dit keer zonder tropische omstandigheden, maar gewoon met mooi weer, veel publiek, een van de beste  speakers van Nederland en veel  lopers die de strijd met zichzelf en de klok durfden aan te gaan. Op naar 2011!

© Redactie Loopkrant.nl