Halve van Dalfsen: Editie 2010

ImageVrijdag 6 augustus 2010. Tijd voor editie 23 van de halve marathon van Dalfsen. Een wedstrijdloop die in de loop der jaren is uitgegroeid tot een van de grote sportevenementen in de buurt van Zwolle. Vakanties worden eerder afgebroken of uitgesteld om mee te kunnen doen. Dit jaar een ideale zomeravond met weinig wind en een aangename temperatuur rond de 20 graden.

Iedere deelnemer kon kiezen uit 5km, 10km of een halve marathon. En natuurlijk een kidsrun van 2,5 kilometer. Met rond de 1050 deelnemers op alle afstanden werd het op deze vrijdagavond één van de drukste edities ooit. Natuurlijk waren ook bij deze loop snelle lopers uit het zuiden aanwezig. Vooral veel Belgen uit de mastercategorie zagen wij vlammen op de wegen in Dalfsen.

Image

Absolute held op de 5 kilometer in Dalfsen was deze avond Melchior van de Pol uit Apeldoorn. Met uiteindelijk een ruime voorsprong van 5 seconden wist hij voor gerenomeerde talenten en nieuwe talenten te blijven. Eigenlijk was de voorsprong van Melchior veel meer, maar door een overvloed aan chipmatten bij de finish koos Melchior net de verkeerde om te stoppen. Aangemoedigd door de speaker wist Melchior alsnog op tijd wandelend de juiste chipmat te bereiken.

De sterkst bezette afstand was deze avond zondermeer de 10 kilometer. Met de landelijke topper Gert-Jan Wassink aan de start moest het snel gaan. Echter Ali Mohamed uit Eindhoven liet zien dat hij zich graag op laat jagen. Met 31.25 als eindtijd op de 10 kilometer had hij uiteindelijk een voorsprong van meer dan 10 seconden op Gert-Jan deze avond.  

Image

De strijd op de halve marathon werd vooral uitgevochten tussen de masters. Zowel bij de vrouwen als de mannen was de categorie boven 35 gewoon veel te sterk voor de senioren op deze afstand. Bij de mannen was Gino van Geyte uit België veruit de snelste. Deze master van bijna 44 jaar liet een knappe 1.07 noteren. Na de binnenkomst van Gino bleef het lang stil bij de finish. Maar waar was de rest? Maar bijna 3 minuten later kwam dan toch nummer twee in 1.10 Vladimir Tontchinski , de nog altijd zeer hardlopende Rus uit België, de snelste man was veel te snel voor de concurrentie. Ook Vladimir, de wit rus met een leeftijd van 43 jaar,  liet zien ook nog lang niet versleten te zijn.  De wedstrijd bij de mannen liet tevens zien dat de Belgische masters nog altijd heel hard kunnen lopen. Vreemd is het natuurlijk wel om bij een wedstrijd waar meer dan 1000 deelnemers mee doen oude Belgische strijders met de prijzen weg te zien rijden naar het zuiden. Is er dan niemand uit omgeving Dalfsen te vinden die de strijd met deze geweldige masters aan durft te gaan? De dameswedstrijd werd met afstand gewonnen door Heleen Plaatzer in 1.16. Gevolgd op gepaste afstand door Nadja Wijenberg-Ilyina.

Ondanks dat wij al veel hardloopwedstrijden hebben gezien in grote steden én kleine dorpen werden we vanavond toch verrast. Een heuse reclamecaravaan ging net voor het looppeleton uit. Een leuke vondst om zo de sponsoren extra aandacht te geven, want iedere ondernemer die had bijgedragen om dit evenement te laten slagen mocht in deze goed georganiseerde optocht meerijden. Sommige bijrijders proberen net als in een wielerronde promomateriaal aan het publiek te overhandigen. Maar dit blijft natuurlijk lastig bij 20 km per uur. 

Image

Lopen in Dalfsen is natuurlijk net iets anders dan een normaal loopje. Lopers komen graag terug, wellicht gedreven door de vele toeschouwers die overal langs het parcours de lopers aanmoedigen. Ook de pittoreske dorpssteegjes en nostalgische bruggetjes door het polderlandschap is het terugkeren waard.

© Redactie Loopkrant.nl