ImageSoms zijn er zaken die door iedereen als zoete koek worden geslikt zonder dat er echte onderbouwing van onderzoeksresultaten is. Een broodje aap wordt dat ook wel genoemd. Neem nou die zachte bosgrond. Ik ben al heel wat keren plat op mijn snuit gegaan in het bos (iets dat me trouwens op de weg beduidend minder gebeurt) en geloof me zo zacht is die bosgrond niet.

De hardere dreun bij het lopen op de weg (mocht dit echt zo zijn) kun je dan ook nog een keer afzetten tegen de impact van de instabiliteit die veroorzaakt wordt door diezelfde zo zachte ondergrond. Uiteraard heeft dit ook zo zijn impact op gewrichten en de bekabeling binnen je lichaam.

Image

Eigenlijk zou je iets moeten hebben dat de zachtheid van het bos en de stabiliteit van de weg heeft. Zoiets bestaat wel, het heet kunststofbaan. Helaas is deze ideale ondergrond nergens in Nederland meer continu vrij betreedbaar of je moet tot een elitaire groep behoren. Wellicht is Apeldoorn Atletiekstad ook een broodje aap.

© Rinus Groen – Apeldoorn