Schoenen maken hopelijk het verschil

Ingezonden door Eugène LekatompessyHet is al een behoorlijke tijd geleden dat ik een stukje heb geschreven voor de Loopkrant. Het laatste wat ik heb gekrabbelt was een aantal weken voor de zomervakantie met de intentie om in het najaar mee te doen aan de Dam tot Damloop en de halve in Eindhoven. Helaas heb ik beide hardloopevenementen moeten laten schieten omdat ik niet op tijd fit was.

De Zeeuwse Webloggers Training tijdens mijn vakantieverblijf in Zeeland heb ik wel aan deelgenomen. Het was in één woord: geweldig! Eerlijkheidshalve nam ik weliswaar met wat twijfels deel aan deze training, omdat ik me een beetje als een vreemde eend in de bijt voelde tussen al die snelle weblog-atleten. De meesten hadden allemaal al een groot aantal marathons op hun naam staan en ik voelde me nog niet fit genoeg. Jacqueline, aka Curly, die dit geweldige hardlooptraining op gang heeft gezet stelde mij helemaal gerust en ik heb als fietser/verzorger en loper mogen genieten van de training.

Ingezonden door Eugène Lekatompessy

Het mooiste was uiteraard de kennismaking met de vele hardloopbloggers die ik uiteraard wel kende van het internet, maar nu in levende lijf kon ontmoeten. Vooral de onmoeting met hardloopkanjers RunningRonald en Curly was mooi omdat beiden regelmatig mijn weblog bezoeken, maar een ontmoeting nog nooit eerder van is gekomen door diverse redenen. Het weerzien met mijn maatje John was ook leuk. Deze nuchtere zeeuwse babbelaar behoort misschien dan niet tot de snelste lopers, maar door zijn passie en enorme wilskracht heeft hij toch al vele hardloopprestaties volbracht. Ja, hij is een voorbeeld voor me aangezien ik ook niet beschik over de juiste hardloopgenen.

Helaas kreeg ik thuis weer last van mijn blessure (shinsplint) en was ik weer gekluisterd aan het fitnesscentrum. Van hardloopweblogger JeeWee kreeg ik een adres van een Voet Medisch Adviescentrum in Zeist. Omdat ik toe was aan nieuwe hardloopschoenen en twijfelde aan mijn vertrouwde verkoopadres in Dodewaard heb ik nieuwe schoenen aan laten meten in Zeist. Hier werd ik op deskundige wijze geholpen aangezien de verkopers een medische achtergrond hebben op fysiotherapeutisch en podologisch gebied. Het eindresultaat was verbazingwekkend. Ik kreeg neutrale hardloopschoenen aangemeten terwijl ik al jaren met antipronatie schoenen liep. Mijn huidige hardlooppatta’s overcorrigeerden mijn stand en daardoor liep ik niet goed waardoor ik last kreeg van m’n rechterknie en van mijn linkerscheen. Op de videobeelden was ook duidelijk zichtbaar dat ik geen (meer) correctie nodig had. Ook de sportzooltjes hoefde ik niet meer te gebruiken.  Blij en hoopvol ging ik ruim een uur later de deur uit van het winkelpand en kwam mijn hardloopdoel weer dichterbij.

Ingezonden door Eugène Lekatompessy

Inmiddels heb ik weer twee duurloopjes van 10 kilometer verricht in de buitenlucht en heb ik twee kortere tempoloopjes gedaan. Naast het lopen in de buitenlucht train ik nog steeds frequent in de sportschool en probeer ik mijn krachttraining met regelmaat te doen. Toch blijft het uitkijken en moet ik niet door mijn overenthousiasme gaan forceren, want ik wil niet weer in de lappenmand terechtkomen. Maar de lat ligt inmiddels weer ietsje hoger en ik hoop binnen een paar maanden sterk genoeg te zijn voor mijn volgende halve marathon. Hopelijk maken mijn nieuwe hardloopschoenen het verschil. Aan inzet en motivatie zal het niet liggen. Ik ga ervoor!

© Eugène Lekatompessy – Ede / http://runningcrashdummie.web-log.nl/