Crossen in Limburg:De IJzeren Man

ImageZondag 25 oktober 2009. Nu de dagen weer korter worden en de temperatuur daalt, is het weer tijd voor de beruchte wedstrijden door modder, zand, weilanden en bos. Ofwel crossen. Op deze mooie zondagochtend gingen wij de strijd met de natuurlijke elementen aan op De IJzeren Man Cross in Weert.

Deze wedstrijd was de eerste crosswedstrijd van de Limburgse crosscompetitie. Al ruim voor de start was het dan ook al dringen aan de inschrijftafel in het gebouw van de kinderboerderij. Het parcours was ideaal voor de liefhebbers van boomstronken, loszand, heuvels, bruggetjes en trim-baan-toestellen. Het enige wat ondanks veel regen van de dag ervoor ontbrak was modder. De 9 milimeter spikepunten waren wellicht iets te veel van het goede. 

Image

De winnaar en met afstand sterkste én snelste loper van de dag was zonder discussie Said Hayek uit Helmond. Met overmacht wist hij de korte cross te domineren. Maar tot ieders verbazing was hij amper 15 minuten later ook in staat om de ruim 9km lange cross nog het complete veld achter zich te laten. Said kreeg deze dag dus de bijnaam IJzeren Man 2009 ofwel de onverslaanbare man. Maar wellicht dat onze vertaling van het Limburgs ons hier toch een beetje in de steek laat.

Het leuke van crossen in Limburg vonden wij dat zowel mannen, vrouwen, senioren, masters, wedstrijdatleten en recreatielopers op iedere afstand gewoon tegelijk van start gingen. Hierdoor had iedereen wel strijd met iemand of liep gewoon lekker met trainingsvrienden samen. Deelnemers bij de senioren en masters kwamen uit heel Limburg, maar ook Brabantse en Rotterdamse cross-specialisten wisten deze wedstrijd te vinden. De Duitste loopvrienden waren terecht de winnaars in de strijd ‘wie heeft het langst in de auto gezeten?’ Of waren het de cross specialisten uit Amsterdam?

Image

Net als in andere crossen in Nederland werd het natuurlijk pas echt feest toen de verschillende categorieën pupillen werden losgelaten over het parcours. De organisatie in Weert was perfect. Het parcours was pittig maar niet te extreem.    

© Redactie Loopkrant 2009