Landgoed Twente marathon

Bron Albert Broekhoff24 oktober 2009. Hardlopen over landerijen, door bossen en langs beken. Onderweg proeven van culinaire Twentse verrassingen. Exact 42,195 kilometer genieten van de schoonheid van het Nationaal Landschap Noordoost-Twente. Genieten staat voorop bij deze marathon, het gaat niet om de prestatie en niet om de tijd. Het parcours is niet gemakkelijk, want er is behoorlijk wat hoogteverschil.

De Tankenberg en de Paasberg zijn als kuitenbijters in de route opgenomen. In het begin van de week had ik niet kunnen bedenken dat ik vandaag een marathon zou lopen. Midden in de week echter wel, want toen hadden Henk en ik ons nog spontaan ingeschreven voor de Landgoed Marathon Twente. De voorgenomen marathon van dit jaar in Athene gaat niet door omwille van mijn onwillige knie. Deze marathon biedt een goed alternatief om op één startnummer met zijn beiden fietsend en hardlopend een marathon te doen. Toch een marathon lopen en niet de lichamelijke kastijding van een hele. Henk is er vanmorgen voor half 8. Met zijn tweeën reizen we af naar de Lutte. De start van de marathon is nabij het Lutterzand. Daar waar het riviertje de Dinkel zijn weg baant door het Twentse landschap en waar het Hotel het Luttterzand verder bekend staat door zijn halve liters Grolsch die op het terras worden uitgeserveerd.

Bron Albert Broekhoff

Als we de koffie en de krentenwegge op hebben lopen we naar de auto om de fiets voor de race op te tuigen. Wat een pech, de voorband is lek en na veel vijven en zessen komt er een nieuwe op ( ja, je dient op alles voorbereid te zijn). En achteraf blijkt dat we beide geen goede fietsenmakers zijn, want we vergeten het wiel goed te borgen. Gelukkig loopt ie er tijdens de marathon niet af. Veel Deventenaren zijn aanwezig en om 10 uur starten we met deze mooie landschappelijk marathon van Twente. Ondanks de slechte weersvoorspelling is het nog steeds zonnig. Ik start als loper en Henk als fietser. Na een half uur haalt Henk me bij, terwijl ik dan met Karin van Eck naar de tweede drinkpost loop. Ons eerste wijntje wordt genuttigd. ‘s morgens vroeg om half elf en dan al aan de wijn.

Acht drinkposten met allerlei lekkernijen en drankjes staan ons dan nog te wachten. Het eerste gedeelte van de marathon is aardig geaccidenteerd en na tien kilometer wisselen Henk en ik. Henk loopt samen op met de Daventrianen en ik fiets met een zwaar lopend voorwiel achter deze hardlopende meute aan. Het parcours en de omgeving is prachtig. Top zo’n wedstrijd in Twents natuurschoon. Onderweg is het elke keer weer opnieuw genieten van het landschap of een broodje ham, worst of een rood wijntje met een stukje extra belegen kaas. Bourgondisch gaat het dus vooral verder. Op het twintig kilometer punt – waar we zo’n twee uur over doen – wisselen Henk en ik opnieuw. Wat een gedoe dat aan – en uitkleden; je kunt beter gewoon maar lopen. Ik loop na de pannenkoek stop met een groepje uit de Lutte op en hoor dat we in natuur lopen, waar je normaal gesproken niet mag komen. Dat zal wel. We naderen Denekamp en krijgen bij de watermolen een kop soep. Henk is druk in de week met fotograferen en ik loop achter de lopers uit Deventer aan.

Bron Albert Broekhoff

Als Henk me weer ingehaald heeft zijn we het 30 km punt inmiddels gepasseerd. Nog één keer kilometer en dan wisselen we voor het laatst. De nog resterende 11km loopt Henk en fiets ik. Het regent inmiddels; maar wat kan dat schelen. Ik heb me lekker warm ingepakt en haal de lopers na enige kilometers bij, we fietsen en lopen dan opnieuw door allerlei prachtige mooie bospaden. Het laatste stuk blijven we genieten, lopen, fietsen en fotograferen en opnieuw zijn er weer verschillende stops met lekkernijen.

Ik fiets alvast naar de finish, om terug te lopen, de groep op de foto te zetten en om natuurlijk met elkaar te finishen. Of onder het spandoek "Ie bint di’r " te gaan. We worden ontvangen met heuse champagne en even wat later met uitgebakken Twentse bak bloedworst om ons inwendig te versterken. De meeste lopers zijn dan al in de Tobbe ondergedompeld. Henk en ik gaan onder douche en na het bockbier terug naar Deventer. Het was een prachtige happening op zijn Twents. Ja in één zin: Het was prachtig en echt genieten. De marathontijd werd in 4:15:00 voor ons geklokt of zo’n 3:44:00 met de stops er af.

Bron Albert Broekhoff

© Albert Broekhoff – Deventer / http://www.daventrialoper.web-log.nl