Rietplasloop Emmen

ImageZaterdagmiddag 16 mei met familie op de fiets het Drentse land verkend en zondag 18 mei 2009 de Rietplasloop te Emmen gelopen. Het weekend Emmen zit er op. Als we zaterdagavond bij elkaar zitten komt Jeroen medeorganisator van de Rietplasloop de laatste bijzonderheden melden. Mijn broer staat morgen bij de informatie en inschrijving en Jeroen doet de wedstrijdcoördinatie en de bedrijvenloop.

Dus er is nog wat heen en weer gepraat. Zo te horen zit de organisatie, zoals altijd goed in elkaar. Dit jaar is er zelfs een G groep competitie aan de loop toegevoegd. Ik ben het enige familielid, die aan de Rietplasloop hardlopend meedoet. Al jaren trouwens. Het blessureleed is echter nog steeds aanwezig. Die pijn in de bil blijft me behoorlijk in de weg zitten. De afgelopen week ging het overigens stukken beter. Als we ’s avonds zo bij elkaar zitten valt om elf uur plotsklaps het licht uit. Automatische timing schijnt dit voor te stellen en te zijn. Nee, niemand gaat nog naar bed. Mijn broer oefent alvast voor de vakantie en de veiligheid. ‘s morgens is Wim de eerste, die uit de veren is en om 8 uur staat ie bij de tent van waaruit de loop georganiseerd wordt. Gerrie en ik kunnen uitslapen en Corrie heeft tegen 10.00 uur het ontbijt klaar. We eten ontspannen en lekker.

Image

Tegen 13.00 ga ik lopend naar de start. Een beetje inlopen om me vervolgens bij de wedstrijdleiding te melden. Het is bar en boos met het weer; het regent en alles is nat. Ik kleed me om. Om 14.00 uur is de start van de 15km en we vertrekken vanaf de Veldstukken in de wijk Rietlanden. Geen Kenianen; dus de plaatselijke helden hebben vandaag een kans. Na de eerste kilometer zie ik Gerrie en mijn schoonzus staan. Ze moedigen me aan en ik loop moeizaam de volgende kilometers. Het loopt zwaar en het blijft behelpen met zo’n gevoelige bil. Het eerste stuk gaat richting Erica en km2 gaat in 9 minuten. We lopen de Ericase straatweg op en om daarna langs Parc Sandur te gaan. De grote rietplas ligt links van ons en we gaan richting de eerste drinkpost en het 5km punt ( 23:16 min ). Nu gaat het parcours idyllisch langs de Kleine Rietplas naar de Nieuw Amsterdamse straat. Er zijn ondanks de regen- dat behoorlijk naar beneden valt – veel toeschouwers langs de route. We slaan links af achter de zuiveringsinstallatie en ik loop achter een groen Lefevre shirt aan. Die jongen lijkt me op één of andere manier te hazen. Hij houdt in en ziet er op toe, dat ik bij hem blijf. Om hier maar aan te voldoen begin ik zowaar na 8km iets van plezier te beleven aan het lopen. Ik krijg mijn pas onder controle en het gaat zo’n 12,5km per uur achter de haas aan.

Image

Meer zit er niet in. Ook dit jaar staat die Daniel Lohues niet aan de kant van de weg; Zonde, maar de muziek van " Hier kom ik weg " zit me wel in het hoofd. Het is steeds maar weer ingehaald worden en ingehaald zijn. Vriendelijke mensen dat wel, die me tegelijkertijd veel succes wensen. Het zal wel te zien zijn, dat het me moeite kost. De 10km gaat in 48:01 min. Op zich helemaal nog niet zo slecht, bedenk ik me. Nog maar even volhouden. Mijn trouwe haas heeft inmiddels al een tijdje de benen genomen. We lopen inmiddels bij het 11km punt langs opnieuw Parc Sandur ( zo iets als palmboom eiland Dubai ) en de Grote Rietplas. Bij de drankpost is genoeg herrie een heuse Afrikaanse percussiegroep trommelt er lustig op los. Nog zo’n drie kilometer; ik snij een bocht kort aan en krijg zowaar moed om nog meer te versnellen. Op het verharde gedeelte is het nog een paar kilometer lopen. Een jongedame, die me voorbijsnelt moedigt ons aan haar te volgen. "Kom op kerels jullie zijn er bijna " scandeert ze. Ik loop samen met haar over de Veldstukken naar de finish. Ik finish in 1:12:45. ( 25ste in de leeftijdscategorie 50+ e-mailt mijn broer ’s avonds ). Jeroen feliciteert me bij de finish en de familie heeft al een pastamaaltijd geregeld. Eten na het hardlopen is echter niet mijn ding. Wat uitlopen en onder de douche en nog wat later met zijn tweeën terug naar Deventer. Het was een gezellig weekend.

© Albert Broekhoff – Deventer – http://www.daventrialoper.web-log.nl/