Geweldig het is me gelukt!

Bron http://rinusrunning.punt.nlHet gebeurde in Hoorn, tijdens de marathon. Een PR op de marathon en eindelijk eens onder de 3:30 uur gerend. Het was wel 20 marathons wachten en eindelijk is mijn grote wens om ooit eens in mijn leven een marathon onder de 3:30 uur te rennen uitgekomen en ontzettend blij met dit resultaat .

Laat ik eerst terug gaan naar gistermiddag. Ik was helemaal niet lekker geworden en heb in de middag een flink aantal uren geslapen van vermoeidheid en gelukkig ging het in de avond beter met mij. Maar gerust was ik zeker niet. Gelukkig was de weersvoorspelling voor de marathon prima met regen, 17 graden en een flinke wind. Onze marathonman Mo haalde mij op om met de trein om naar Hoorn te gaan. Daar zagen wij al snel Maurice en Eindhoven marathonman Haroldinio! Ook Sebastiaan en Marcel waren van de partij voor de halve en helaas geen Gonda gezien. .De vrouw van Mo ging alvast vooruit met de fiets en dan de start. Onze Joop ging voor een snelle marathon en die zal ik nog vaker tegen komen. Maurice is er ook bij.

Bron http://rinusrunning.punt.nl

0-10km. Ik start met Mo en de eerste kilometers door Hoorn gaan bij mij al moeizaam en raak al buiten adem en de moed zakt mij al in de schoenen, maar blijf netjes achter Mo. Het gaat veel te snel en het lijkt wel een 10km wedstrijd zo snel . Kilometer 2 gaat al in 8:32 minuut! Dan via de dijk naar het park en wij komen samen met Haroldinio in een groepje te lopen. Het gaat zo snel dat ik gewoon moet loslaten. De tijden zijn rond de 4:30/minuut en gewoon gekkewerk.  Ik blijf toch op gepaste afstand volgen en kom in een groepje terecht. Nu is het langs de dijk vol wind tegen. Ik verschuil mij achter de lopers en ga bedenken wat ik nu moet doen. De afstand is nog lang. Ik wil een PR lopen en dan moet je er echt wat voor gaan doen en in zekere mate risico’s gaan nemen. Na een aantal kilometers besluit ik om toch het groepje te verlaten en een poging te doen om naar het groepje van Mo en Haroldinio te gaan, maar het is vol wind tegen en loodzwaar. De afstand blijft bijna gelijk en ik ga moedeloos worden. Wat nu? Terug laten vallen of toch een poging wagen en alles op alles zetten? De 10km gaat in 46 minuten en nog net geen PR op de 10km!

10-21,1km. Ik zie nu dat het groepje Mo uit elkaar begint te vallen en vooral bij de drinkposten gaat het langzamer en aangezien ik mijn eigen drinken en gels mee heb stamp ik gewoon door en kan inlopen op de groep. De 15km gaat in 1:10 uur en dat zijn tijden die niet normaal meer zijn. Ondertussen haakt Mo af en zie aan hem dat hij het moeilijk heeft en kan steeds dichterbij komen. Dan het wisselpunt en daarna krijgen wij op de terugweg wind mee. Nu is het vol gas geven om bij Mo te geraken. Al snel ben ik bij Mo en hij geeft aan dat ik door moet stampen en sneller moet gaan, want door de harde wind zal ik het in de tweede gedeelte zwaar krijgen en tijd verliezen. En ik geloof hem.

Na een aantal kilometers kom ik bij Haroldinio zijn groepje en loop even mee en besluit zo vlak voor de halve marathon alles of niet en gas blijven geven. De halve marathonlopers zijn er ook bij gekomen en kan mooi met vele lopers mee gaan. Ook Maurice kom ik tegen. Dan omkeren voor het tweede gedeelte van de marathon en de halve marathon gaat in (schrik niet) 1:38 uur.

Bron http://rinusrunning.punt.nl

22km-30km. Al vanaf kilometer 10 loop ik alleen en nu met de wind weer vol tegen gaat het zwaar. Een loper in de verte hou ik in de gaten en probeer de afstand niet te groot laten worden. Nu is het echt afzien, maar het tempo blijft nog redelijk en de gedachtes zijn dat ik gewoon eens onder de 3:30 uur wil lopen en dat het gewoon moet met zo’n snelle halve marathon tussentijd. Dan gaat kilometer 30 in 2:22 uur en dat zou een mooie PR op de 30 wezen! Nu kan het gewoon niet fout gaan, want ik heb zeker 8 minuten speling om die 3:30 uur te halen. Maar met een marathon weet je het maar nooit, maar ik hou moed. Dan het wisselpunt en nu weer windje mee en merk dat de snelheid nog redelijk was voor een marathon. Dan weer langs de dijk wind vol in de rug terug naar Hoorn.

30km-marathon. Nu is het pompen of verzuipen en het tempo gaat merkbaar langzamer, maar ik blijf wel door lopen. Ik kom nu Mo in tegengestelde richting tegen en hij geeft aan dat het niet gaat en dat hij zelfs wil stoppen. Mo moet nog een eind bedenk ik. Dan bij kilometer 38 gaat het echt moeizamer en kom ik zelfs Henk tegen. Henk ken ik van een vakantie en ik kan helaas helemaal niks zeggen en moet doorgaan. In de verte zie ik de torens van Hoorn en de vermoeidheid slaat nu echt toe. Ik wil eigenlijk gaan wandelen om even te rusten. Maar als je nu gaat wandelen dan ben je de haas en kan je een tijd onder de 3:30 uur zeker vergeten. Ik denk aan de woorden die Mo vaak heeft gezegd tijdens de marathon, "je moet bijten Rinus, overwin de pijn en ga door ook al gaat het niet". Dan haalt Haroldinio mij in en hij geeft aan dat ik door moet gaan om die 3:30 uur te halen. Ik pak de draad weer op en ga weer iets snelheid maken. Afzien en blik op de weg!

Dan nog 2 kilometer te gaan en reken uit dat ik waarschijnlijk 3:29 uur kan rennen als ik door blijf gaan. Plots is daar Maurice en hij ziet dat ik het zwaar heb en hij fietst een stukje met mij mee om mij aan te moedigen en te stimuleren om de laatste 2 kilometer te halen en hij verwacht een PR van mij. Helemaal top van Maurice en ik had dat steuntje zeker nodig. In de stad is het feest en veel mensen aan de kant . Ik kan echt niet meer, maar ik moet. Dit is de kans van mijn leven. Dit zal niet vaak meer voorkomen, doorgaan Rinus! Dan nog 1 kilometer. Dan nog 500 meter en alles doet zeer. Ik zie de klok en weet dat het goed zit. TIJD: 3:28:20 UUR 12:15 km/uur & 4:56 min/km. Een vette PR en ruim 4 minuten van mijn vorige marathontijd afgelopen. Ik ben zo blij en gelukkig met deze tijd en eindelijk eens onder de 3:30 uur, joepie.

Bron http://rinusrunning.punt.nl

Na afloop de massage en toevalig een praatje met de derde marathonvrouw Karin Overklift en die heeft ook erg stoere marathonplannen. Natuurlijk met Mo en zijn vrouw uit eten geweest en een mooie dag is zo weer om. Kort en bondig: een mooie koele en snelle marathon met best veel wind. De eerste marathon helft ging erg snel en het tweede gedeelte toch wel wat tijd verloren. Verder blij met dit PR en toch wel een beetje verwacht deze week. Alles zat goed en klopte en dat is belangrijk bij een marathon.

© Rinus van der Wal – Heemskerk / http://www.rinusrunning.punt.nl