What’s a name

Ingezonden door Rinus GroenMaandag vroegen mijn loopmaten of ik niet in Harderwijk was geweest, want ik stond niet in de uitslag. Later die dag zocht ik mezelf ik in de uitslagen op uitslagen.nl en inderdaad op plaats 5 met mijn tijd stond Rinus Graaf. Wellicht dat het vele geploeter door het losse zand op het parcours de organisatie tot een ludieke actie had gebracht, maar ik denk dat mijn slechte handschrift de oorzaak is.

Gelukkig stond er niet Rinus Geerdes of iets dergelijks. In Utrecht ben ik ooit als Rinse Gores in de uitslag gekomen en in Terwolde zelfs in de krant met ‘Rinus Schoen wint 10 engelse mijl’. Voor de rest valt de schade wel mee. Herman Rappoldt had ooit het ongeluk als Herman Rappelkut in de computer opgenomen te worden bij de inschrijving van een 10km baan te Amersfoort. Gelukkig ontdekte dat hij op de startlijst met deze rare naam stond. Snel terug naar de inschrijving en daar werd de naam aangepast. Even later riep de speaker de startlijst om, maar hij wist niets van een naamswijziging. Wij lagen in een deuk. Even later werden we opgesteld bij de start met Rappelkut in de binnenbaan. Toen we eenmaal liepen werd Herman, die op kop liep, elke ronde genoemd met zijn nieuwe naam. Of het hem allemaal te veel werd éf het feit dat Alex Scholten hem moeiteloos volgde: Herman stapte na zeven ronden uit.

Ingezonden door Rinus Groen. Helemaal links Herman Rappoldt

Een heel ander soort naamwijziging is je meisjesnaam zoals bij John Oostendorp. Ooit probeerde ik me door Sporthuis Jonker te laten sponsoren, maar zij hadden de beste loper van Apeldoorn al onder contract, namelijk Sjonnie Ganzefles. Wim Zegers, Jan Timmermans, Henny Mentink, Wim Liefers etc. Zat lopers die sneller waren en die beter waren dan Rinus Groen, maar Sjonnie Ganzefles zat daar niet bij. De hele naam had ik zelfs nooit gehoord. Na wat doorvragen bleek dat niemand wist hoe hij echt heette, maar zijn vrouw had ook bij Jonker gewerkt en die heette Ganzefles.

Ook een naamgenoot geeft wel eens leuke situaties. Rob Zegers werd op zijn werk regelmatig gefeliciteerd met zijn prachtige overwinningen die in krant breed werden uitgemeten met veelal koppen als Zegers wint Strontloop in Wognum (geen grapje, bestaat echt). Zou Haile geen leuk stukje kunnen schrijven want met zo’n achternaam…?

Ingezonden door Rinus Groen

© Rinus Groen – Apeldoorn