Ladies Night:Utrecht Track Meeting 2008

Hilda KibetVrijdagavond 30 mei 2008. Met locatie Atletiekbaan Overvecht een bijzondere avond in Utrecht. De kunststofbaan in Utrecht is natuurlijk al jaren het centrale punt waar alle baanatleten, snel of minder snel, graag onder goede omstandigheden hun baanwedstrijden lopen. Maar speciaal voor deze avond werd de organisatie verder versterkt om een wereldwedstrijd alleen voor dames mogelijk te maken.

Bij aankomst bij de atletiekbaan was al direct zichtbaar dat er vanavond naast breedtesport pur sang iets bijzonders stond te gebeuren. Een schitterend aangeklede arena met overdekte tribune, vip-tenten, vele bloemen en een 400meter-lang springkussen rondom de baan hadden de atletiekbaan omgetoverd tot een sporttempel van formaat. Deze avond waren dan ook enkele absolute wereldtoppers verzameld om aan een publiek van liefhebbers te laten zien hoe hard dames een 10.000m kunnen lopen. De trots van Nederland op de lange afstand was natuurijk aanwezig: Lornah Kiplagat. En in het kielzog van Lornah waren ook present het nieuwste Nederlandse langeafstand loopwonder Hilda Kibet. Tegenstand uit de rest van de wereld kwam onder andere van de Belgische Nathalie de Vos (PR 31.22) en Hayley Yelling (PR 31.45) uit Engeland.

Hilda Kibet

Doel voor de Nederlandse dames was vantevoren duidelijk: het lopen van de limiet voor de Olympische Spelen. Deze limiet van 31.22 vereist een goede vorm, want ook al behoor je tot de absolute wereldtop, puur op duurvermogen even de limiet slechten gaat gewoon niet. Beide Nederlandse dames hadden zich dan ook serieus in Kenia voorbereid voor deze mooie avond in Utrecht. En mooi werd het loopspektakel zeker!

Iedere toeschouwer kreeg van de organisatie een kaartje uitgereikt met de tussentijden die per ronde gelopen moesten worden voor het behalen van de limiet. Dit werkte natuurlijk perfect. 25 rondes lang kon iedereen als een ervaren schaatscoach een paar vingers omhoog of naar beneden laten wijzen. Dit in combinatie met verbale aanmoedigen om de dames als het ware naar China toe te blazen.  In het strijdgeweld moest helaas Lornah de strijd na ruim 6000 meter helaas staken. Maar de dapper lopende Hilda Kibet ging als een ware komeet de baan rond. Met nog twee rondes te gaan zag iedereen het al aankomen: Hilda gaat naar de Beijng! Met een eindtijd van 30.58 dook ze ruim onder de limiet en daarbij een dik PR. En gezien de energie die Hilda na het finishen nog had is er nog meer mogelijk. Hilda zei na afloop tegen iedereen die het maar wilde horen ‘Ik ben écht blij!!’. Het vuurwerk was nog wat onwennig voor haar. Evenals de zeker 80 kinderen die zij met engelen geduld van handtekening mocht voorzien. 

Marije te Raa

Ondanks de perfecte omstandigheden in Utrecht (geen wind, goede temperatuur en veel publiek) werd het achter Hilda een strijdveld waar Saskia van Vught in een mooi PR liet zien dat ook zij weet wat lopen is. Bewondering was er ook voor Hayley Yelling. Zij miste met 31.49 net de OS limiet van de Britse atletiekbond, maar liep slechts 4 secondes boven haar eigen PR. Deze vrouw eens in Nederland in aktie zien is al een genot op zich. Hayley heeft een typische Engelse loopstijl, dus tegendraads met aparte bewegingen en iedere meter lijkt zij te vechten om op snelheid te blijven. Maar op karakter wel heel hard een 10.000 meter kunnen lopen. De andere Engelse grootheid (Paula) mag zich serieus zorgen gaan maken over de strijd met deze dame.

Aangezien Utrecht altijd, dus ook deze avond, puur breedtesport is was er ook een 1500 meter. Op deze 1500 meter liet Marije te Raa tussen alle snelle mannen in haar serie zien dat zij weet hoe je een 1500 meter hard moet lopen. Met speels gemak kwam Marije uit op 4.17, een tijd die zeer mooi is voor Nederlandse begrippen. En aangezien het seizoen voor Marije nog maar net is gestart…belooft dit nog wat.

Ilse Pol

De 5000m  was deze avond zeer sterk bezet. En tussen de snelste mannen was er een plek voor Ilse Pol uit Twello. Ondanks een herstart na 800 meter lopen wist Ilse een schitterende tijd van 16.22 neer te zetten. Voor vele mannelijke lopers een concentratie- en energieverlies door de herstart. Schijnbaar niet voor Ilse. Deze eerste baanwedstrijd liet Ilse zien dat zij nog steeds beschikt over veel kracht, techniek en souplesse. Ondanks wat blessureleed begin dit jaar nu dus al weer helemaal terug in vorm. De enige man die we gewoon moeten noemen is Vincent Kiprop. Vincent liep zoals iedereen gewoon mee in de instuif om 23.30u op Overvecht. En ook Vincent moest na een herziende startronde in 60 seconden na bijna 700 meter constateren dat hij nog een keer mocht starten. Vreemd genoeg ging zijn tweede startronde veel rustiger aan, maar na verloop van tijd kreeg hij toch de spirit weer te pakken. In maar liefst 13.33 (!) legde hij ruim voor de rest van het veld zijn 5000m af. Een wereldtijd, baanrecord en een schitterende afsluiting voor de Ladies Night Utrecht 2008. Zelf lopen kan nog zeker vier avonden deze zomer tijdens de instuifwedstrijden in Utrecht en wellicht volgend jaar weer een spektakel met dames op 10.000m in Utrecht. 

© Redactie Loopkrant.nl