Sido Martens: De loper

ImageIedere loper die bekend is met het loperslijfblad ‘Runnersworld’ heeft bewust of onbewust de door Sido Martens aan het papier toevertrouwde verhalen over loopbelevingen gelezen. Hij is natuurlijk een monument in de Nederlandse muziekhistorie. Maar met zijn recent verschenen boek ‘De Loper’ is voor iedereen nu duidelijk dat Sido ook het aan het literaire hardloopgenre een mooie bijdrage heeft geleverd.

Nieuwsgiering geworden naar wie Sido Martens is en wat hem heeft aangezet om een bundel met loopverhalen uit te brengen zijn wij in gesprek gekomen met Sido. Ergens langs de IJssel, op een maandagavond in februari, waren wij in de gelegenheid om met de auteur van ‘De Loper’ van gedachte te wisselen. Natuurlijk om te ontdekken waarom Sido dit boek heeft geschreven. Maar ook om de looppassie van Sido te ontraffelen. Sido Martens is lid van SV Friesland en loopt bij de mannen-50 nog zeer respectabele tijden. Sido schrijft voor Runnerswold regelmatig wedstrijdverslagen, maar muziek maken en lopen zijn wellicht wel zijn grootste passies. Maar creatieviteit kent geen grenzen en dus heeft de singer-songwriter van het Nederlandstalige lied lopers in Nederland getrakteerd op een bijzondere verhalenbundel waarin hardlopen centraal staat.

Image

Sido heeft de verhalenbundel opgezet met als achterliggende gedachte ‘herkenning’. Iedereen heeft een eigen beleving en zal dus ook een eigen vorm van ‘herkenning’ vinden in teksten. Lopen is vreugde en verdriet. Dit ligt vaak heel dicht bij elkaar. Het lopen is net als het leven. Er zit heel veel in. Sido loopt en woont zelf in leeuwarden. En ook in Leeuwarden en omgeving zijn er heel veel lopers. En veel loopjes natuurlijk! Sido Martens klinkt voor ons niet-noordelingen als een echte Fries. De klanken en teksten in zijn werk hebben iets mystieks.  En in veel van zijn verhalen uit ‘De Loper’ komt zijn Friese achtergrond ook sterk naar voren. Sido kreeg nationale bekendheid met de band Fungus en heeft zelfs het pinkpoppodium beklommen. 

Image

Een vraag die ons intrigeerde was ‘Waarom nu deze verhalenbundel?’ Het antwoord is eigenlijk logisch. Begin 2008 stonden alle verhalen allemaal netjes op papier. En ’trots’ is dan toch het woord. Verder is er geen speciale reden. Maar waarom nog wachten? Sido Martens is een echte loopliefhebber. Sido is blij dat hij nog iedere dag lekker kan lopen. En omdat hij verslaafd is aan lopen is een bundel met loopverhalen eigenlijk wel een heel logisch product van deze creatieve muzikant. De verhalenbundel van Sido telt ruim 155 pagina’s. Het boek (ISBN 9056151797) is natuurlijk te bestellen bij iedere online boekenwinkel, maar kan ook in vele boekwinkels worden gevonden. De verhalen in het boek zijn allemaal afzonderlijk leesbaar. Sommige verhalen zijn luchtig en laten je lachen, andere verhalen zijn wat  overdenkend en houden de lopende lezer een bijzondere spiegel voor. Het boek is wellicht net als Sido zelf: veelzijdig en niet in een duidelijk typering neer te zetten. Bijzonder is dat er uitgaves van ‘De Loper’ rondgaan met een CD op de achterflap. Vol met ballades, de typische opwekkende balades, die toch wel het kenmerk zijn geworden van Sido. 

Zie: http://www.sidomartens.com voor meer informatie over Sido Martens of lees zijn boek ‘De Loper’.

© Redactie Loopkrant.nl