Zomerse dag in Twente

Ingezonden door Albert BroekhoffHalve marathon Enschede 27 april 2008. Het lang beloofde warme weer wordt vandaag ingelost. Het is een zomerse dag en de temperatuur loopt op tot 23 graden. Ik zie mensen in korte broek en met dunne T-shirtjes aan. Zomerse aanblik en vrolijke gezichten. Vandaag staat de 40e halve marathon te Enschede op het programma.

Ik ben er al vroeg en met een enorme knal zie ik de atleten van de Marathon vetrekken. Petje af met dit mooie weer. Ik heb nog dik een uur om mijn inschrijfnummer op te halen en me om te kleden. Tegen 12.30 uur meld ik me in het startvak. Johan, Gerard en ook Izak zijn van de partij. Ik vraag me vandaag af waarom, maar ik sta in het eerste startvak? Om 12.45 is er ook voor ons, halve marathonlopers, een oorverdovend lawaai en plots zijn we weg. Samen met een paar politiedames loop ik de eerste kilometers. Het is warm en het zal nog veel warmer worden. De organisatie heeft ons al geadviseerd om van te voren goed te drinken.

De eerste vijf kilometer gaat in 24.19 en ik heb me voorgenomen om zo’n zelfde tijd te lopen als in Hengelo. Wellicht wat sneller. In Glanerbrug (zeven kilometer) worden we welkomgeheten door de speaker. Heel veel Twentenaren staan aan de kant en dolenthousiast zijn ze. Sommige staan met ongekleed bovenlichaam aan de kant. Wij lopen alleen maar met de zon op ons hoofd. Er zijn sponzen en ik gebruik ze veelvuldig. Het water gaat meestal meteen over mijn hoofd.

Ingezonden door Albert Broekhoff

In Gronau zijn ze de toeschouwers ook wildenthousiast en het parcours gaat door een volgepakt centrum. De tien kilometer in 50:02. Bij elke drinkpost stop ik en drink rustig wat water. Meestal doe ik dit normaal gesproken al lopend. Vandaag dus niet. We lopen terug naar Glanerbrug en Enschede. Ik heb elke keer weer andere medelopers, maar voornamelijk word ik door lopers ingehaald. De training van gisteren op de atletiekbaan voel ik duidelijk in de benen. Lekker verstandig om piramidelopen op de baan te doen tijdens de trainerscursus van Daventria?!

Ik maan mezelf om vooral rustig aan te lopen. Op kilometer 14 heb ik even een dip. De vijftien kilometer gaan in 1:16:38. Nog zes kilometers en ik voel mijn rechter grote teen in de knel zitten. Opnieuw een blauwe teen? Daar was ik net vanaf. Ik stop nog even om wat te drinken en te sponzen. Het laatste stuk gaat met de zon pal in het gezicht op weg naar het centrum van Enschede. Afzien, wat voor vorm van zelfkastijding is dit? De 17, 18 en 19 kilometer gaan in een trage film aan mij voorbij. De laatste kilometers gaan op techniek. Het 20 kilometer punt klok ik op 1:45:08. Het laatste stuk lopen we met de marathonlopers op en ik finish in 1:50:42. Veel inwoners uit Enschede staan aan de kant en klappen. Ja, ze klappen of hun leven ervan afhangt. Bedankt mensen!!

Ingezonden door Albert Broekhoff

Na de medaillehuldiging en de ontvangst van het gele fluorescerende T-shirt ga ik douchen bij het Saxion college. ‘3:35:00, 3:15:00, 3:25:00, 1:35:00, 1:23:00′ hoor ik om me heen tijdens het douchen. De subtop-lopers zijn blij met hun tijden. Van de douche word ik weer mens. Het was zwaar vandaag, erg zwaar.

© Albert Broekhoff – Deventer / http://daventrialoper.web-log.nl/