Zes graden boven nul, brrr!

ImageNa een lange werkdag kijk ik weer uit naar m’n korte duurloop. Afgelopen zondag ging het hartstikke goed, dus vandaag wil ik dit weer voorzetten. Maar ’s avonds in het donker is het minder prettig lopen. Daarnaast is de temperatuur behoorlijk gezakt naar zes graden boven nul, brrr! Ik trek vanavond dan ook m’n lange, strakke tight aan en m’n thermoshirt met lange mouwen.

Om goed zichtbaar te zijn doe ik ook m’n oranje fluorcerende vest aan, ledlicht-armband om en fluorcerende cap op. In het verleden heb ik wel ’s meegemaakt dat ik ondanks deze veiligheidsmaatregelen bijna voor m’n loopsokken omver ben gereden door een debiel op z’n (brom)fiets. Dus ik hoop dat ik vanavond niet zo’n zondagsrijder tegenkom…

Als ik na wat oponthoud, visite en samen met de kids naar Shrek 3 film kijken, eindelijk buiten ben wandel ik rustig naar m’n startpunt. Eerst doe ik m’n gebruikelijke warming-up oefeningen en om 20.32u start ik m’n stopwatch. Na wat gestuntel met m’n ledlight-bandje onderweg loop ik de eerste twee kilometer wat minder lekker. Maar als ik eenmaal m’n oude wijk ben gaan de afgelegde meters die ik loop wat beter. Pas na twintig minuten kom ik echt lekker in m’n ritme. Als ik weer m’n ouderlijke huis gepasseerd ben maak ik een extra lus.

In de wijk is het veel fijner lopen door het licht van de straatlantaarns en onderweg inspecteer ik de onderkant van m’n rechterschoen. Op het fietspad langs de rijksweg stapte ik op iets glibberigs maar ik kon doordat ik pikkedonker was niet onderscheiden wat het geweest is. Gelukkig kan ik niks smerigs onder m’n zool ontdekken en ik vervolg m’n route. Vanavond zie ik geen enkele hardloper op de weg. Komt het omdat er voetbal op tv is of is niemand zo gek om deze kou te trotseren? Mij maakt het niet uit! Ik loop liever bij lage temperaturen dan bij tropische weersomstandigheden.

Als ik weer de rotonde ben gepasseerd en op de Slotlaan loop neem ik bij het eerste kruispunt een lus door naar links te gaan. Langs het winkelcentrum Lindenhorst en zo weer richting de Slotlaan waar ik weer op m’n oude route terecht kom. Ik voel me vanavond weer sterk dus ik besluit om in elk geval een ruime half uur te lopen. Als ik weer bij bij de oude rijksweg ben steek ik het grote kruispunt over. Dit keer loop ik door het rode licht, want er is toch op dit uur weinig verkeer. Als m’n kinderen dit zouden zien zou ik van hun een uitbrander hebben gekregen! "ohh papa, dat mag niet, je mag alleen bij groen oversteken! " gaat er door m’n hoofd.

Image

Via de andere ingang loop ik mijn woonwijk binnen en pak hierna nog een extra lus langs de basisschool waar mijn twee oogappels op zitten. Daarna versnel ik nog iets en loop weer richting m’n startpunt en doe nog een eindsprint en stop na 40.02 minuten m’n stopwatch. 6.5 kilometer heb ik afgelegd met een tempo van 9.75 km/u en een gemiddelde hartslag van 163 avg en een max van 175 door het sprintje. Ik heb nog veel over maar bewust houd ik het bij 40 minuten om overbelasting te vermijden. Dik tevreden en met een brede glimlach ga weer na m’n cooling-down naar huis voor een lekkere warme douche!

Tijdens m’n loop heb ik ook nog aan de wijze woorden gedacht "Van langzaam lopen wordt je ook sneller" van weblogloper John die met regelmaat een bezoekje brengt op m’n weblog. ’t Is een geweldige kerel die héél veel loopervaring heeft en die altijd positief is en die zonder betweterig over te komen je van handige tips voorziet. Ik hoop ooit deze sympatieke Zeeuw tegen te komen op een prestatieloopevenement en hem de hand te schudden.

Ik kijk al weer uit naar mijn lange duurloop van aanstaande zondag en m’n loopje met mijn dochter/loopmaatje Caitlin. Nog twee weken en dan mag ik mezelf weer testen in Hoenderloo tijdens de Hoge Veluwe Loop. Hier doe ik mee aan de 10 kilometer en debuteert mijn dochter van pas acht op de Moeffie Loop (1 engelse mijl). Ik kan haast niet wachten tot het zover is en dat ik m’n meisje trots na de finish kan knuffelen voor haar prestatie. Dat is voor mij nog belangrijker dan m’n eigen prestatieloop. Met Fiona, (redactielid Loopkrant.nl) heb ik een date om samen de 10 kilometer te lopen. Misschien sneuvelt mijn pr op de 10 kilometer en duik ik eindelijk onder het uur, maar het belangrijkste is om van deze prestatieloop te genieten en niks te forceren. 

© Eugène Lekatompessy – Ede / http://runningcrashdummie.web-log.nl/