Heideloop 2007: Afzien en genieten

ImageZaterdag 1 september 2007, licht bewolkt, niet te koud en niet te nat. Achter het zwembad in Ermelo ligt het schitterende heidegebeid waar Loopgroep2000 ook dit jaar weer de Heideloop organiseerde. Met een aparte kinderloop, een  vijf kilometer en een tien kilometer ook dit jaar weer voldoende keus om over een uitgezet parcours de Groevenbeekse heide te verkennen. 

Dé opvallendste verschijning op deze zaterdag was met afstand Gert Jan Tichelaar uit Oldebroek. Gert Jan viel natuurlijk zoals altijd op door zijn prestaties, maar nog meer op deze zaterdag door om 11.00u de vijf kilometer winnend af te sluiten (17.15min), om vervolgens om 12.00u weer redelijk fris aan de start voor de tien kilometer te staan. En natuurlijk streed Gert Jan op de tien kilometer ook mee om de eerste plaatsen. Gert Jan is na een aktief sportleven als voetballer pas op zijn 40ste jaar gaan hardlopen. En gezien de prestaties van Gert Jan is er natuurlijk gewoon sprake van een talent die nu zijn ziel en zaligheid in het lopen van grote én kleine wedstrijden legt. Grote wedstrijden, zoals de Zevenheuvelenloop, loopt Gert Jan ook. Maar de ontspannen kleinere wedstrijden, die Loopgroep2000 ook dit jaar nog meer organiseert spreken hem ook zeer aan.

Image

Het heeft natuurlijk ook wel wat: kort voor start aankomen, nog snel inschrijven en dan op tijd in het startvak kunnen staan. Heel anders dan 1/2 uur van te voren al naar een startvak gedirigeerd worden. Gert Jan traint graag alleen. En een baantraining is aan hem niet besteed. Zeer incidenteel is Gert Jan te zien op een vijf kilometer baanwedstrijd. De passie is zoals bij veel lopers vandaag aktief in Ermelo ook bij Gert Jan nog volop aanwezig. Begin volgend jaar wil hij meedoen voor de prijzen. Bij de mannen 50+. Dat wordt zwaar natuurlijk. Zeker als je als wedstrijd het NK tien kilometer op de weg (Schoorl) kiest, zoals Gert Jan. 

Image

Het parcoursrecord op de Heideloop staat sinds 2005 op naam van Melchior van de Pol. De geweldenaar uit Apeldoorn die een graag geziene gast is op veel wedstrijden in regio Gelderland. Ook na vandaag blijft de tijd van Melchior (33.16) op de tien kilometer nog staan als parcoursrecord.  En iedereen die er was heeft het gezien: Abdi Nageeye uit Oldebroek liep hard. Heel hard. En won natuurlijk in een fantastische tijd van 33.38. De tijd van Abdi geeft ook aan dat je met een een hardloopcarrière van vijf maanden inderdaad met speels gemak een tien kilometer kan lopen. Maar volgens ons heeft Abdi wel een beetje aanleg en talent om écht te kunnen gaan hardlopen. Met 18 jaar, zeer licht en een Keniaanse stijl, een jongen die hopelijk de smaak voor het hardlopen écht te pakken krijgt. De vraag is natuurlijk hoe Abdi zich verder kan ontwikkelen na een jaar écht trainen en of hij in een wedstrijd met tegenstand ook zo soepel blijft lopen tot de finish.

Image

Loopgroep2000 mocht vandaag ook Ilonka van den Hengel begroeten als deelneemster op de tien kilometer. Deze 20 jarige kleine snelle atleet is een van de beloftes van AV Athlos. Ilonka loopt hard, soepel en past goed op haar lichaam. Zo deed zij de afgelopen maanden bewust wat kalmer aan in verband met een full-time stage. Dus geen baantrainingen, maar lekker loslopen. Energie kan je slechts eenmaal per dag écht aanspreken. Ondanks het gebrek aan snelheidstraining ging Ilonka soepel naar de overwinning op de tien kilometer.  En ja, Ilonka vindt hardlopen nog steeds heel erg leuk. We gaan dus zeker nog van haar horen komend seizoen.

Image

Met veel deelnemers, mooi weer en een perfecte organisatie is de eerste wedstrijd van september al weer verleden tijd. Gezien de vele PR’s die werden gelopen zal ook de volgende loop van het Loopgroep2000-circuit weer goed bezet zijn. In de top én de breedte, want bij wedstrijden van Loopgroep2000 telt iedere loper evenveel mee! 

© Redactie Loopkrant.nl