Halve marathon Rotterdam

ImageZondag 9 september 2007. Topatletiek in Nederland. Met kans op mooi weer en zeer snelle tijden vandaag dus de dag voor Rotterdam om zich wederom noch steviger op de hardloopwereldkaart te zetten. De Coolsingel is aangekleed zoals we het van de marathon kennen. Echter we missen wat…

Om tien minuten voor 11 uur zijn lopers nog nauwelijks te bekennen. En ook toeschouwers zijn zeer schaars. De aanblik van kilometers dranghek zonder dringende mensen doet toch een beetje vreemd aan. Vlak voor 11 uur zien we voor de ook ernstig lege tribune dan een lint lopers aankomen. Allemaal toppers. We zien ondermeer Selma Borst, Jeroen van Damme, Rens Dekkers, Ronald Schroer, Koen Raymaekers, Nadja Weijenberg, Merel de Knegt en Ilse Pol. Met dus het complete TDR-team zeer goed vertegenwoordigd. Indrukwekkend is het aantal Afrikaanse toppers, waarvan we alleen Kiprop Cheruiyot (de latere winnaar) en Felix Limo er direct uithalen. Tja, je ziet ze gewoon nét te weinig en ze gaan vaak te snel voorbij om de gezichten goed te onthouden.

Image

De 1/2 in Rotterdam is dus een puur topveld en 50 minuten later mogen gewone stervelingen het asfalt op de Coolsingel testen voor  hun 1/2 marathon, vijf of tien kilometer. Eerlijk is eerlijk: voor liefhebbers is het eliteveld om te smullen, maar de liefhebbers van topatletiek op de weg waren erg schaars. Het positieve is dan natuurlijk wel dat je zonder problemen zeer dicht bij de finish kan komen zonder bang te zijn dat je plaats direct aan het dranghek bezet is. Ook prettig is dat de lopers twee keer op de Coolsingel komen zodat je goed de atleten halverwege de race kan bekijken. En natuurlijk de tussentijden op tien kilometer kan vastleggen. 

Image

Rotterdam gokt op een wereldtijd op de 1/2 marathon. Bij de mannen én bij de vrouwen. Stiekem droomt de organisatie van een wereldrecord. Maar de wind lijkt dit al bij voorbaat kansloos te maken. De toptijden dienen te komen van Afrikaanse jongens en meisjes als: Felix Limo, Evans Kiprop Cheruiyot, Deribe Merga en Berhane Adere. De eerste tien kilometer wordt door een grote kopgroep afgelegd in 28.05. Wij telden tien man, waarvan er twee direct bij tien kilometer de race verlieten. Waarschijnlijk hazen om het tempo erin te houden voor de eerste helft. Met 30.08 op tien kilometer zien we dat Koen Raymakers aan een sterke race bezig is. De finish op de Coolsingel, traditiegetrouw voor het stadhuis is indrukwekend: Kiprop Cheruiyot uit Kenia is met 59.12 de snelste. In een sprint van ruim 1200 meter is hij Patrick Makau Musyoki de baas. In totaal weten vier Kenianen onder de magische 60 minuten grens te blijven. Verbeten zien we ook drie Afrikanen sprinten die de klok nét niet onder de 60 minuten blijven. Rotterdam heeft een parcoursrecord en een prachtige tijd gekregen.

Image

Beste Nederlander werd op gepaste afstand Koen Raymaekers (1.04.19) gevolgd door dé verrassing van de dag: Ronald Schroer (1.06.21). Een PR voor dit jonge talent van TDR. Selma Borst liet zien dat zij nog steeds met speels gemak vele Nederlandse dames de baas is. Met 1.12.50 mag zij zeer tevreden zijn. Helaas niet de limiet voor het WK op de weg, maar Selma liep vandaag ogenschijnlijk zo soepel en makkelijk dat zij zeker nog meer zal kunnen in de toekomst. Want Berhane Adere de eerste dame (1.11.09) was wel ver vooruit, maar het gat met de wereldtop en Selma wordt kleiner en kleiner.

Image

Druk was het wel op de Coolsingel rond 11.50u. Heel veel lopers konden eindelijk van start voor hun 1/2 marathon.  Door de vele lopers op het parcours werd het eindelijk ook een beetje drukker rond het parcours. Maar dringen was het zoals gebruikelijk op zondag wel in de koopgoot, maar vandaag niet langs het parcours. Dat is bij de marathon toch wel anders. Een topveld alleen laten starten kan goed uitpakken. Kijk naar Voorthuizen, waar het hele dorp uitloopt om Afrikanen met de meest moeilijke namen aan te moedigen. Voor Rotterdam zouden wij stellen: topveld gelijk laten starten met het legioen (’t is toch Rotterdam natuurlijk). Maar dan wel zorgen dat er geen zigzag wedstrijd  voor snelle jongens ontstaat. Dus dan maar één lus van 21 kilometer. Gezelligheid voor alles toch?

Image

© Redactie Loopkrant.nl