De wind en de lucht is van iedereen!

Bron: http://www.daventrialoper.web-log.nl/ Hanzeloop 1 september 2007. 1:42:46 staat er als eindtijd op mijn Forerunner. Bijna een etmaal geleden stond er precies dezelfde tijd op de klok. Vandaag is het de tijd van het bijna 17 kilometer uitlopen en gisteren was het de finishtijd van de Hanzeloop in en rondom Warnsveld (Halve Marathon). Het verschil wat er tussenzit is 4 kilometer en een 25-jarig huwelijksfeest bij vrienden in de tuin.

De Zutphense atletiekvereniging Hanzesport organiseerde voor de 38e keer de Hanzeloop. Deze Univé Hanzeloop bestaat uit de Halve Marathon, tien kilometer en een kidsrun. De beide afstanden zijn dit jaar gecertificeerd. Het parcours is daarom wat aangepast.Op het industrieterrein moeten we op een weggetje heen en weer lopen en in de buitenwijk van Warnsveld is de lus groter geworden om uiteindelijk bij de finish in het winkelcentrum Dreiumme te komen. Jammer om op zo’n weg heen en weer te lopen. Dat mag volgend jaar wel meer geïntegreerd worden in de loop.

Gerrit en ik zijn vandaag afgereisd  naar Warnsveld. Als we bij de sporthal aankomen zijn er veel atleten, die al druk zijn met de voorbereiding op de loop. Wij schrijven ons beide in voor de Halve Marathon. Met moeite heb ik het eigen chipnummer ingevuld (schoen uit en zonder bril turen op de ChampionChip en zonder bril het nummer opschrijven ), blijkt later dat dit toch niet eens kan. Tja, per slot van rekening heb je een eigen nummer. Vandaag niet: Champion deelt de lakens uit en ik dien een chip te huren. Wat een gekkigheid! Na het inlopen op een stuk van het parcours zijn we tegen half drie terug. We kunnen meteen in de startrij aansluiten. Theo en Johan van AV  Daventria zijn er ook; zij lopen de 10 kilometer.

Bron http://www.univehanzeloop.nl/

Henk Borgmeijer is vandaag speaker en heeft zijn shirt al nat voordat we starten. Tjonge, tjonge, wat kan de die man ouwehoeren. Met een paar honderd man worden we om 14.30 uur weggeschoten. We lopen de wijk uit en lopen langs de rand van Warnsveld. Op het splitspunt van de 10 en 21 kilometer gaat voor ons de route via de Dennendijk richting Vorden. Hans heeft me al ingehaald en heeft een behoorlijk tempo in de benen. Na zo’n vier kilometer haalt ook mijn medepassagier me in. Gerrit loopt meteen een eind van me weg. De eerste 5 kilometer gaan voor mij in 23:12 en ik loop voornamelijk alleen. Als we bij de gemeente Vorden zijn en langs de N316 lopen laat ik mijn drinkflesje vallen en dat betekent teruglopen oprapen en tijdverliezen. Het duurt even voordat ik weer in mijn ritme ben. Is het recreatief lopen of toch er voor gaan?

We slaan rechtsaf richting Kasteel Hackfort. Ik loop dan op een klinkerweggetje samen met een man, die een Amsterdam Marathon shirt draagt. Gezamenlijk lopen we een paar kilometer stilzwijgend met elkaar op. Gezellig? Als we door een groepje worden achterhaald, loop ik plots alleen. Ik passeer het 10 kilometer punt in de buurt van kasteel Hackfort in 47:37 min.

Bron: http://www.daventrialoper.web-log.nl/  

We slaan af richting Vierakker en lopen de Hackfortselaan op. Even later haal ik een dame in die de tol betaald voor haar snelle start. Ik krijg steeds meer grip op de cadans van het lopen. Na  anderhalve kilometer gaat het linksaf de IJzerhorst op. Gerrit zie ik al een tijdje op zo’n twee honderd meter voor me lopen. Ik wordt door verschillende groepjes lopers ingehaald, terwijl ik op dat moment toch zo’n 12,5 kilometer per uur loop. Ik loop mijn eigen koers en dat blijkt later goed te komen, want de 10 man/vrouw die mij in een paar minuten voorbijsnellen en waar ik geen aansluiting bij kan krijgen, zal ik later allemaal weer inhalen. Op dat moment sukkel ik voor mijn gevoel achter deze groepjes lopers aan.

Het begint te regenen en ik loop tegen de wind in. Dat zijn meestal impulsen die een appèl doen op karakter en mijn standvastigheid. Ik bemerk dat zwoegen tegen de wind in me altijd al heeft gelegen. Ik krijg meer aansluiting op de lopers die voor me lopen. Het 15 kilometer punt bij Leesten met een verzorgingspost waar lopers even stilstaan om te drinken gaat in 1:13:03. Ik kom samen te lopen met iemand, die gestaag doorsjouwt. Met zijn tweeën halen we verschillende lopers in. Een dame sluit bij ons aan en ik zie Gerrit ineens links van me lopen. We groeten even en ik zie dat bij hem het beste er af is. Inmiddels is Zutphen in zicht en we lopen achter de gevangenis het industrieterrein op.

Achter het ziekenhuis lopen we nog een steile brug over. De laatste drie kilometers loop ik samen met twee mannen. Ik moet ze beiden in de laatste kilometer laten gaan. De 20 kilometer gaat in 1:37:16 en ik kan mijn snelheid vasthouden. Ik kan echter niet in een gemiddelde van zo’n 13 kilometer per uur lopen en laat de twee lopen. Ik wordt hierna nog bijgelopen door twee mannen en een vrouw en gezamenlijk finishen we.

Bron http://www.univehanzeloop.nl/

Mijn tijd is 1:42:46. Gerrit komt na mij binnen in 1:44:28 en Hans was er al lang in 1:34:20. Theo en Johan zitten al lang en breed thuis. Johan wordt eerste op de 10 kilometer bij de heren 35 in 36:02. De organisatie pakt breed uit met een plastic tas met folders en een krantje. En de leuke herinnering, die de organisatie in het vooruitzicht stelde, is een lichtbruin petje. Een middag hardlopen voor de prijs van € 9,50 zit erop.

© Albert Broekhoff – Deventer / http://www.daventrialoper.web-log.nl/