Wat is nou bekendheid?

ImageBen je bekend als je beroemd bent? Of hoeft dat niet perse? Ik heb dat wel eens. Ik loop ergens en ineens klinkt er: "Ha die Wim! Hé hallo." Als je aan de praat raakt blijkt dat men je kent van Start to Run. Ik geef namelijk al vanaf het eerste begin samen met mijn maat Wim Akkermans training bij de Start to Run clinics bij atletiekvereniging Prins Hendrik in Vught. In al die jaren hebben wij honderden mensen aan het lopen gekregen. 

Sommigen blijf je onthouden en anderen kom je weleens tegen bij een of ander loopje. Soms kom je ze in de stad tegen in “normale” kleren en dan herken je ze helemaal niet natuurlijk. Maar schijnbaar vergeten ze mijn kop nooit. Elk jaar bij de trainersbijeenkomsten van Start to Run schijnen ook velen mij nog steeds te kennen.

In 2006 zat ik samen met Gerard Nijboer aan één tafel te eten. Hardstikke gezellig. Dit jaar komt hij ineens naar mij gelopen en hé hoe gaat het met je, zegt hij. Dan denk ik: hoe kan dat nou? Dat hij mij niet vergeten is? Laat ik dan bij iedereen een onvergetelijke indruk achter? Het zal wel. En waarom?  Ik doe niks aparts. Ik ben altijd mezelf.

Image

Tegenwoordig werk ik part-time bij Runnersworld in Den Bosch. Ook dan komen ze gewoon even langs en kopen ondertussen toch ook maar weer iets. Laatst zat de hoofdredacteur van het blad Runnersworld naast me in de auto en we hadden een aangenaam gesprek. Maar ik denk dat ook hij de naam Wim van de Griendt nooit meer zal vergeten.

Bij de Kangoeroeloop 2006 (jaarlijkse Kerstloop georganiseerd door Prins Hendrik) voelde ik ineens van opzij iemand aan komen lopen. Ze vliegt me om de nek en begint me te kussen.  "Wim. Ik zal jou nooit meer vergeten. Soms denk ik nog weleens aan dat moment dat jij mij over de finish hebt geluld toen ik het zo moeilijk had. Oh wat was dat een klote en toch zo’n fijn emotioneel moment. Echt. Jou zal ik nooit meer vergeten."

Nou dan krul je. Dat doet je zo goed. Dan weet je dat je goed bezig bent. Dit soort dingen, daar kan je je als mens zo fijn bij voelen. Dit is waar je het allemaal voor doet. Want wat is er mooier dan mensen gelukkig maken en een fijn gevoel geven. Niets toch. Dus moet je beroemd zijn om bekend te zijn? Ik denk het niet. Ik denk dat ze mij in de buurt van Den Bosch tegenwoordig wel kunnen….

© Wim van de Griendt – ‘s-Hertogenbosch / http://wimsalabim.web-log.nl