Luc KrotwaarOp zondag 4 februari 2007 treffen we Luc Krotwaar aan in het Amersfoortse bos, achter de watertoren bij de Galgenberg. Deze ochtend organiseert Atletiekvereniging Altis alweer de zestiende Amersfoortse Bergcross. De jeugd staat al geruime tijd aan de zijlijn klaar om hun helden bij de wedstrijdloop toe te juichen. Zelf liepen ze natuurlijk ook. Wel goed aangekleed: lange broek, met trui of thermoshirt met lange mouwen. 

De wedstrijdlopers vonden de zeven graden blijkbaar aangenaam warm.  Bijna allen in korte broek met een singletje. Luc Krotwaar was duidelijk herkenbaar met een oranje singlet en natuurlijk ook een korte broek. Wel strategisch lange kousen.

Volgens enkele tienjarigen zit de snelheid van Luc vooral in de rode schoenen. "Die wil ik ook als ik groot ben!" De eerste drie rondes ging Krotwaar van Prins Hendrik uit Vught eenvoudig aan kop, achtervolgt door de Phanos-Atleet Joost de Klerk én voorfietser. Luc ging vandaag zo hard dat zelfs de mountainbiker het hoge tempo niet bij kon houden. Na slechts één ronde moest hij al opgeven. Gelukkig lopen de deelnemers van de Bergcross meerdere malen dezelfde ronde. Verdwalen is dus niet echt mogelijk.

Luc Krotwaar

Het parcours is zeer afwisselend te noemen: via smalle paden met los zand, door het struikgewas, daarna een zeer scherpe afdaling, klauteren bij het bruggetje, vals plat naar het hoogste punt. Kort gezegd: Geen moment vlak. Nergens een herstelmoment.  Ondanks dat de zon heerlijk scheen was het voor velen dan ook een echte beproeving. Door nog een verdwaalde boom dankzij de storm van een paar weken geleden, mocht iedereen per ronde bijna 300meter meer lopen. Heerlijk vooruitzicht dus!

Image

In de laatste ronde zagen de drie overenthousiaste kinderen hun idool toch nog het lange rechte stuk opkomen. Iets eerder waren ze nummer één met de snelle rode schoenen even uit het oog verloren. Ja hij liep ook zo hard vandaag!  Voor de organisatie was het natuurlijk fantastisch: onverwachts een internationale topper van Nederlandse bodem aan de start, Luc Krotwaar. Andere deelnemers zagen direct hun kans op prijs of eindoverwinning nog vòòr de start als sneeuw voor de zon verdwijnen. Want waar de meeste wedstrijdlopers zich met ademnood en verzuurde benen de laatste bocht voor de finish omhoog vochten. Daar ging Luc lichtvoetig als een Keniaan op het parcours rond.

Met nog een paar weken échte crosswedstrijden in Nederland werd in Amersfoort één ding duidelijk. Crossen leeft enorm en is ook met mooi weer leuk om te zien. En om te doen. Met meer dan 210 deelnemers aan de recreatieve trimloop, ongeveer 130 wedstrijdlopers en vele pupillen en junioren werd eens te meer duidelijk dat crossen in Amersfoort leeft. Luxeproblemen dienen zich inmiddels wel aan voor de organisatie. Voldoende parkeerruimte, maar nog veel belangrijker: een herinnering na afloop voor iedere deelnemer.

Image

Jeanet van der Horst uit Amersfoort had vandaag de dag van haar leven. Met nummer 30 kreeg ze alle aandacht van de eerdergenoemde drie kinderen. Nog niet zo lang aan het lopen en toch neemt ze nu al deel aan dé wedstrijdloop. Haar kids ondertussen achterlatend bij man Wim die minuten later zelf vertrekt voor zijn trimloop. "De volgende keer doen we het weer andersom." Jeanet was zeer tevreden over haar prestatie vandaag. Ze liep niet direct records uit de boeken, maar door de vrolijke yell van de kinderen, liep ze heerlijk haar rondes.

"Ik train elke zondag en donderdag. Bij Altis kun je kiezen uit diverse groepen en trainingen. Zondag is de dag van de duurtraining. Normaal loop ik eigenlijk wegwedstrijden. Puur als recreant hoor, dus verwacht er zeker niet te veel van!" Op de vraag of de drie kinderen bekenden waren lacht ze licht twijfelend. "Nee ik ken ze niet, maar ik vond het wel erg leuk. M’n eigen kinderen waren hier gewoon blijven staan. Het heeft er zeker voor gezorgd dat ik nog net iets kon aanzetten."

Image

Naast AV Altis kent Amersfoort ook de atletiekvereniging AV Triathlon. Kirsten van de Ruit, ooit lid geweest van AV Triathlon, staat vandaag aan de start van de trimloop. Samen met loopmaten Martijn en Njin-Tsoe heeft ze na de Vlinderloop in Houten eerder dit jaar nu voor de Bergcross gekozen. Enkele minuten voor de start is nog niet helemaal duidelijk hoeveel rondes ze gaat lopen, maar gelukkig mag je dit gedurende de trimloop nog bepalen. Geen van drieën hebben vandaag echt grote plannen. Martijn wil alleen binnen een half uur bij de finish zijn.

"Njin-Tsoe Chen loopt altijd in z’n eentje én heel erg hard. Vandaar dat hij vandaag door ons is meegenomen naar deze Amersfoortse Bergcross. Voor hem de eerste wedstrijd. Hij wil op de marathon sneller gaan lopen dan Bush!". Op dat moment springt Njin-Tsoe even tussenbeiden: "Nee Kirsten, ik wil op de tien kilometer sneller lopen dan Bush. Nu eerst deze loop. Moeten we overigens niet gaan?" De drie twintigers lopen gemoedelijk naar de start…

Image

© Redactie Loopkrant.nl