Lente in Nederland

ImageDonderdagmorgen nog niet helemaal wakker. Toch op pad gegaan, want ja, de vierdaagse van Nijmegen komt er weer aan en je moet wel goed beslagen ten ijs komen om het te kunnen. Er zijn mensen die het zogezegd zonder trainen kunnen volbrengen. Mag van mij, maar ik train wel! Wat is er nu fijner dan buiten over de heide te lopen in de periode die winter heet, maar nu eigenlijk al voorjaar is.

Zo links en recht zie je al knoppen aan de bomen komen. De verschillende insecten vliegen ook al vroeg dit jaar of zou het toch door de opwarming van de aarde komen? De geleerden zeggen dat komt door de CO2-uitstoot. Zal een kern van waarheid in zitten, maar ik weet het nog zo net niet. Ook ik zou dus tijdens het wandelen of hardlopen de aarde kunnen opwarmen, want ik heb het regelmatig knap warm als ik aan het lopen ben. Qls we dan zo om ons heen kijken dan ben ik niet de enige die dat doet. En wat ademen wij uit?

Een duur woord voor CO2 is koolstofdioxide en wat ademen wij uit? Juist koolstofdioxide, dus met al ons hardlopen en wandelen doen wij ook aan de opwarming van de aarde mee. Denk ik dan zo maar..ja ik zei het al: ik ben geen geleerde. Het zal wel gaan om de fijnstof uit onze auto en/of andere verbrandingen. Als we sporten verbranden we ook  en dan voornamelijk koolhydraten en als we het heel goed doen ook nog het vet dat we deze winter hebben opgeslagen. Winter hebben we die dan gehad?

Image

Winter, lente, zomer of herfst. Als ik dan zo om me heen kijk: wat hebben we toch een mooie hobby! En dat door de altijd veranderende natuur (opwarming of niet). Ik geniet nog steeds en hoop dat iedereen meegeniet tijdens het lopen. Soms heb je geen tijd om te kijken, want dan ben je teveel met jezelf bezig en ga je helemaal stuk. Maar na de heerlijke verkwikkende douche dan heb je toch weer zoiets van: het was weer lekker..ik kan niet wachten tot een volgende keer!!

Zo lopend over de hei en door het bos liet ik me gedachten gaan. Ik alleen op die grote stille heide wandelend met af en toe een hardloper die me inhaalt en ook weer even snel weer uit het zicht verdween. Vaak krijg ik van mensen te horen: "Jij bent gek! Zo ver te gaan wandelen  met de vierdaagse (200 kilometer). " Dan nodig ik ze uit om een keer mee gaan. Een kilometer of vijf over hei en door het bos. Soms trappen ze er in. Ik raak de weg wel eens kwijt, dus dan lopen we al snel ff wat meer kilometers en ze merken er bijna niks van en dat vind ik dan weer leuk. 

Image

Nog even en dan gaat de klok weer in de zomertijdstand en kunnen we ook in de avond weer het bos in. Ik kijk er nu al naar uit. Voordat ik stop met schrijven heb ik eigenlijk nog een vraag aan alle collega-hardlopers, -wandelaars en nordiccers. Wat is de drijfveer die jullie bezighoudt om lekker te gaan lopen. Iedereen zal zijn verhaal hebben en ja daar ben ik en natuurlijk alle andere lezers van de Loopkrant heel nieuwsgierig na! Zet vooral eens uw belevenissen op papier of liever gezegd op de mail naar de Loopkrant.

Image

Wie weet zitten er ook wel leuke tips tussen om ook een keer in de buurt waar je anders nooit komt een training of een duurloopje te doen.

© Willem van de Bunte – Harderwijk