NK Cross 2007: de modder in

ImageHet weekend van 24 en 25 februari 2007 was het weekend waar atleten met net iets meer belangstelling het weerbericht in de gaten hielden. Zonnig, droog, warm, koud of toch gewoon héél koud en nat. Een ding was zeker: het was meer dan nat en dat bracht het beest in de echte crossliefhebber naar boven.

Na het tijdperk Tonnie Dirks zit de Nederlandse atletiek nog midden in de Maasse-periode. Dit betekent dat het bij een NK Cross nooit echt spannend is. Kamiel Maasse wint. Enige vraag die nog open staat is met hoeveel minuten voorsprong op de rest van hardlopend Nederland. Echter met de overgang van het Nederlands grootste looptalent allertijden, Gert-Jan Liefers, naar de lange afstand kon het tijdperk Maasse op de cross wel eens voltooid verleden tijd zijn. Echter het toeval, pech of geluk voor sommigen wilde dat dit jaar noch Kamiel Maase noch Gert-Jan Liefers aan de start stonden voor de strijd om het goud op het NK Cross.

Image

Sinds lange tijd dus eens een open strijd waarbij verschillende namen als kanshebber werden genoemd: Sander Schutgens, Patrick Stitzinger (de crossspecialist pur sang), maar ook Gerwin van den Hurk van Prins Hendrik uit Vught kon wel eens voor een verrassing gaan zorgen. Met jongens als Khalid Choukoud en ook Michel Butter kon het wel eens extra spannend gaan worden. En spannend werd het in de mannenrace over ruim tien kilometer door de modder.

Image

Dankzij extra veel regen was het parcours op Landgoed De Dorskamp op de Wageningse Berg extra zwaar geworden. Na een snelle start van Khalid werd direct duidelijk dat hij afwachten niet als tacktiek had gekozen. Hard weg en zien we er durft te volgen. Na twee rondes bleek echter al dat de kracht bij Khalid op was. Michel Butter echter zag zijn kans schoon en legde zijn tempo op aan iedereen die volgen wilde. Voor velen was dit echter net een versnelling te hoog.

Image

Alleen Sander Schutgens weigerde zich neer te leggen bij Butter als sterkste man van de dag. Tot aan het eind werd er door Sander gevochten om nog bij Michel Butter in de buurt te komen. Echter zijn poging om zijn tien jaar jongere concurrent alsnog te verslaan kwam te laat. Of anders gesteld: werd perfect door Butter ingeschat waardoor Michel Butter uiteindelijk de laatste twintig meter van de race rustig op de finish af kon lopen. Waar hij vervolgens in de armen van familie en trainer werd opgevangen.

Bij de dames lange cross was de strijd ook lang spannend. Een titanenstrijd tussen Adriënne Herzog en Selma Borst. Met uiteindelijk een net iets sterkere Adriënne die duidelijk liet zien dat zij in Nederland de sterkste vrouw op de cross is. Na deze twee dames werd Andrea Deelstra met afstand derde op de 6700 meter lange cross voor dames. Natuurlijk werd Lornah Kiplagat gemist op de Wageningse berg, maar gezien de voorsprong van Adriënne en Selma op de rest van het veld was het voor Lornah een solorace geworden. Nu dus een zeer spannende strijd voor het goud bij de lange cross bij de dames en de heren.

Image

Door het inkorten van de korte cross naar 2500 meter was op deze race door de modder zoals verwacht veel spektakel te zien. Veel uitglijders en daardoor veel vertier bij het aangrenzende publiek en grote supporterslegioen. Iedereen kwam uiteindelijk heelhuids, maar met de modder in de oren ijzersterk weer over de finish. Dit alles met als winnaar Tom Wiggers kort gevolgd door het andere looptalent van Atletico73, David Hemstede. Het werd dus het weekend van TDR met Butter en Wiggers als winnaars en zilver voor Selma Borst.

Veel spektakel dus dit jaar voor de toeschouwers. De loopliefhebbers die niet bang waren voor een heel klein beetje regen en de trip naar Wageningen hadden gemaakt om Nederlands beste lopers eens van dichtbij te bewonderen. Een select gezelschap loopliefhebbers deed nog mee met de trimloop na afloop van het NK cross evenement. Over hetzelfde (compleet kapotgelopen) parcours.

Image

Geen woekerprijzen voor koffie, thee, limonade of soep bij dit Nederlands Kampioenschap. Bijna prijzen vanuit het pre-euro tijdperk. Zelfs kosteloos parkeren en vele aardige vrijwilligers maakten dit NK Cross 2007 tot een feest. Voor deelnemers en toeschouwers.