Vierhonderd zesentwintig kilometer (426km)

Bron: Roel van DijkVoor sommige lopers is het nooit genoeg. En dan hebben we het niet over de frequentie van de looptrainingen of tempo waarmee wedstrijden worden bezocht. Nee, de afstand. Vierhonderzesentwintig kilometer (426 kilometer). Het is ver. Heel ver. Maar dwingt ook een diep respect af.

Den Helder – Maastricht is een loopwedstrijd van 426 kilometer die in estafettevorm wordt afgelegd. De Loopgroep De Bazuin uit Almere kan het niet laten. Zij hebben in het verleden al verscheidene malen deelgenomen aan een estafetteloop rond het IJsselmeer van, toen, 385 kilometer lang.  Voor 2007 heeft de groep een nieuw doel gesteld.

Het plan is om op 25 maart 2007 voor de tweede keer van start te gaan voor de estafetteloop van 426 lange kilometers van Den Helder naar Maastricht.  Niet het trainen voor zo’n loop is het grootste probleem. De lopers van loopgroep de Bazauin kent naar eigen zeggen hele goede lopers in de groep. Nee, het grootste probleem voor aanvang zijn de organisatorische perikelen.

Image

Deze estafette staat net als vele andere in het teken van het goede doel. En als zelfrespecterend team wil je niet alleen laten zien dat je heel lang kan lopen, maar je wil ook laten zien dat het loophart op de goede plaats zit.  Dus naast de gebruikelijk deelnamekosten is het ook heel gebruikelijk om geheel vrijwillig  een bijdrage voor het goede doel bijeen te sprokkelen. 

Het goede doel van deze estafetteloop is Mappa Mondo. Dit zijn gezinsvervangende huizen voor kinderen van 0 tot 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. Geen obscuur project, maar geheel onder de vlag van het Nederlandse Rode Kruis.

Gesterkt door een vorige ervaring is het voor loopgroep de Bazuin helder: het is een prachtig evenement! Als je vroeg in de ochtend vanuit Den Helder naar het zuiden begint te lopen via Amsterdam, Muiderberg, Utrecht, Zaltbommel en je komt na ongeveer 30 uur in Maastricht aan. Dan gaat er toch wel wat door je heen.

Het is een evenement om U tegen te zeggen. Onderweg worden de lopers zwaar belast. Vooral als ze in Brabant en Limburg arriveren en heuvelachtig terrein moeten overwinnen, en de Cauberg vlakbij Maastricht niet te vergeten. Het is een estafetteloop van de bovenste plank. Iedere loper die ooit heeft deelgenomen zal dat kunnen beamen en de lopers van De Bazuin hebben het er nog regelmatig over.

Bron: Roel van Dijk

Nu dus nog de organisatie voor 2007 rondkrijgen. Dus eerst nog een paar rondjes middenstand Almere (help ons!). Dit is vaak vele malen inspannender dan de standaard trainingsrondes. De schema’s voor het lopen en fietsen liggen zo goed als klaar. Nu nog de beste lopers met liefst hele rijke familieleden selecteren, de chauffeurs, kaartlezers, busjes en dan hopelijk wederom een 426 kilometer lang durend avontuur!

© Roel van Dijk – Loopgroep De Bazuin Almere / Redactie Loopkrant.nl