Halve marathon Amsterdam

ImageIn hetzelfde weekend dat in het Gelderse Loenen door de bossen kon worden gedraafd, vond op de zondag 15 oktober in Amsterdam de massaal bevolkte halve marathon plaats. Onder de ruim 22.000 deelnemers bevonden zich ook twee lopers van Loopsport Matenpark. Gerd de Lange en ikzelf (Chris Doornekamp) stonden beiden aan de startstreep van de halve marathon.

De start van deze halve marathon was ’s middags vlak buiten het Olympisch Stadion in Amsterdam Oud Zuid. De route voerde langs bekende plekken als de Amstel, de Heineken brouwerij, het Rijksmuseum, het Leidse plein en het Vondelpark weer terug naar het Olympisch Stadion. Langs de kant viel de drukte wel mee, maar in het enorme loperspeloton was het soms wel dringen geblazen. Echt genieten van de omgeving was er voor mij dan ook niet bij. Ik had meer oog voor mijn stopwatch.

Image

Onderweg nog wel wat opmerkelijke uitdossingen voorbij zien komen. Wat te denken van een bankadviseur van hoofsponsor ING, die in pak plus stropdas en reclame-uitingen gewoon de 21 km meerende. Voor een Surinaamse ‘big mama’ aan de kant reden genoeg om te roepen: "ik ga jou morgen bellen, jongen!".

Na zo’n 15 km sloeg bij mij de vermoeidheid toe. Toch iets te overmoedig gestart en ik moest behoorlijk terugschakelen in tempo. Gelukkig gaf ‘de man met de hamer’ me ditmaal geen genadeklap en kon ik nog wel wat vaart behouden. Gesteund door aanmoedigingen aan de kant en met een sfeervolle binnenkomst op de atletiekbaan van het Olympisch Stadion kwam ik (bruto) precies binnen de twee uur over de finish. De netto tijd bleef staan op 1u.55.

Image

Niet eerder had ik een 1/2 marathon in minder dan twee uur afgelegd, dus ik was daarmee zeker in mijn nopjes. Trimgenoot Gerd had overigens nog een heel wat scherpere tijd op de klokken gezet: hij kwam binnen in 1u.41, een uitstekende prestatie. Al met al is de eer van de Loopgroep Matenpark in Amsterdam dus hoog gehouden!

© Chris Doornekamp – Apeldoorn