De Grote Markt kleurt Oranje

Eindelijk..de oranje loper!Zondagochtend 27 augustus 9.00 klonk voor een handjevol Nederlanders en bijna 1200 Belgen dan eindelijk het startschot. De marathon van Brussel ging van start en dat is iets waar de Brusselnaren trots op zijn. Bijna ideale marathonomstandigheden voor eind Augustus bracht de lopers naar alle mooie wegen, gebouwen, parken en pleinen waar Brussel trots op is.

Loopkrant.nl was zeer benieuwd naar de loopbeleving in België en was dus langs en op het parcours aanwezig om het lijden in een Belgische marathon van dichtbij te aanschouwen. Het moet gezegd: Een schitterend parcours, goede organisatie en ook enkele enthousiaste toeschouwers.

De naam en tijd van de winnaar zal niemand lang onthouden (Stephen Loruo uit Kenia liep de 42km 195 meter in 2u11.26), maar het tapijt op de laatste 300 meter zal iedere loper nooit meer vergeten. De stadsmarathon van Brussel is (nog) niet massaal. Lopen gebeurde in de eenzaamheid, veelal langs statige oude gebouwen en monumentale parken. Of andersom.

Otmar Montroos uit Apeldoorn

Aan de finish, op de bekendste plek van Brussel de Grote Markt, was volop amusument voor wachtende familieleden en de enkele toevallige toeschouwers. De Brusselnaren waren niet massaal uitgelopen om de lopers aan te moedigen, maar de vele veelal Aziatische toeristen wisten direct wat te doen. Aanmoedigen die Belgische bikkels. Ook enkele Nederlanders waren aanwezig om hun geluk in Brussel te beproeven of om gewoon eens een marathon in het buitenland (maar toch net niet te ver buitenland) te lopen. Zo kwam Otmar Montroos uit Apeldoorn binnen in een zeer knappe 3.15. Zonder echt veel kennis vooraf van deze Belgische hoofdstad zal hij nu na afloop toch vele nieuwe plekken in deze mondiale stad hebben gezien die menig dagtoerist niet op één dag lopend ziet.

Het lijden tijdens de marathon

Voor iedereen die vooraf twijfelde: De ING-Brussel marathon is mooi, goed georganiseerd en heeft een prachtige finishlocatie. En voor de niet-marathonlopers: naast een hele marathon liepen vele de halve, over grotendeels hetzelfde parcours. Maar met dezelfde mooie finish.

Handjevol Holland

© Redactie Loopkrant.nl