Atletiekfeest der Lage Landen

Wereldrecord ploeg 4x800Vrijdagavond 25 augustus 2006 was het dan eindelijk (weer) zover. Het grootste atletiekfeest voor alle liefhebbers van lopen van Nederland en België. Loopkrant.nl was bij deze 30ste editie van het Memorial van Damme atletiekfeest in Brussel aanwezig om vollop mee te genieten. En genieten was het. Bijna alle nieuwe Europese kampioenen waren present.

Zij mochten deze avond strijden tegen de beste atleten van nu. Vooral dus Amerikaans sprint geweld en loopwonders uit Kenia. En hard ging het…helaas voor het uitzinnige publiek net geen wereldrecord op de 3000m steeple of de 5000m vlak, maar wel een zeer scherpe tijd in notabene het voorprogramma op de 10.000m mannen. Met een 26:35.63 van de nog redelijk onbekende keniaan Micah Kogo ging de avond schitterend van start.

Image

Het uitverkochte stadion ontplofte natuurlijk bij de binnenkomst van Kim Gevaert. Deze absolute ster van de korte afstand werd niet alleen geëerd zoals dat hoort bij kampioenen, maar liet ook voor eigen publiek zien hoe je een wedstrijd wint. Want al voor de start van het startschot wist eigenlijk iedereen het al. Kim wint voor eigen publiek. Naast een werkelijk subliem atletiekprogramma met namen als Bekele (5km), Powell (100m), Shaheen (Steeple), Carter (200m), Defar (5km) en vele vele andere wereldtoppers wisten de organisatoren het publiek ook nog te boeien met andere zaken dan (hard)lopen alleen.

Zo mochten bekende Belgische dames lopen voor het goede doel en werd voor een vol stadion onze ‘eigen’ Bart Veldkamp nogmaals geëerd voor zijn Olympische prestaties. Wel samen met de andere (nog levende) Belgische Olympische medaillewinnaars, maar dat maakte het voor de aanwezige Nederlanders in het Koning Boudewijn Stadion niet minder leuk. Het toeval wilde namelijk dat alle Belgische deelnemers aan Olympische Spelen als helden het stadion werden binnengehaald, om het 100-jarig bestaan van het Belgische Olympisch Comitee (BIOC) te vieren.

Koning Boudewijn stadion Brussel

De aanwezige Nederlanders zagen Bram Som samen met Arnoud Okken lopen in een zeldzame 4x800m estafetterace. Zij liepen natuurlijk voor het Beneluxteam, tegen, hoe kan het ook bijna anders, Keniaans geweld. Dankzij deze race konden alle toeschouwers ook weer ‘live’ meegenieten van een geslaagde wereldrecordpoging. De complete avond werd begeleid door kundig en aanstekelijk enthousiast commentaar van ondermeer Ivan Sonck en Carl Huybrechts. Pas na afloop van het immense vuurwerk stroomde het stadion langzaam leeg.

Bekele (nr 5) en Gert-Jan Liefers op achtergrond

Wederom was de atletiekavond in Brussel een avond zoals er maar weinig zijn in een jaar. Maar Brussel is dan ook uniek en helaas voor de vele toeschouwers pas volgend jaar weer. Lopen is genieten, maar genieten van de beste lopers ter wereld is ook een beetje feest.

© Redactie Loopkrant.nl