De Amersfoortse tweedaagse: uiteindelijk de eendaagse

ImageVrijdagmorgen 23 juni vroeg opgestaan om op tijd te kunnen starten voor de Amersfoortse wandeltweedaagse. Het weer was goed en het vooruitzicht ook, dus ideaal wandelweer. Bij de start de bekende groep opgezocht en kennisgemaakt met een paar nieuwe gezichten.  We waren allemaal verrast door de mooie route. Gedeeltelijk over het militaire oefenterrein ‘de Vlasakkers’. Een heel mooi gebied met veel afwisseling door heuvels en mooie brede wegen. Natuurlijk ook een kleine afdaling met een heuse S-bocht.

Na acht kilometer op weg naar de eerste stopplaats.. Behoorlijk druk en besloten om pas bij de de volgende stop pauze te houden. Volgens mij waren er meer mensen die er zo over dachten gezien de drukte aldaar. Ja, je weet het met wandelaars. Sommigen lopen door en de ander wil gewoon de gezelligheid opzoeken. Inmiddels hadden we 21 kilometer afgelegd. Toch al een halve marathon. Na de verzorging en de plaspauze gingen we weer op pad naar de volgende stop. Jeroen en ik besloten om in ons eigen tempo te gaan lopen. Bij de volgende stop zouden op de rest wachten. Zo gezegd, zo gedaan. Met een snelheid van ongeveer 6,1 kilometer per uur ging het echt heel lekker en je haalt dan links en rechts nog wat mensen in. Die zeggen dan:"het is geen hardloopwedstrijd!". Ach ieder zijn tempo toch?

Image

Op de voorlaatste rustplaats een plekkie gezocht en we dachten: "We moeten wel even wachten". Niets bleek minder waar. De dames hadden ook hun snelheid enigszins aangepast en kwamen slechts zes minuten na ons binnen. De waterflesjes weer gevuld voor de laatste etappe van de dag. De zon was er inmiddels ook weer bijgekomen. Nu meer door de buitenwijk van Amersfoort via de Stichtse Rotonde zo de Amersfoortse Berg af richting de start- en finishplek. Allemaal een goed gevoel over deze dag en morgen nog even veertig kilometer. De afspraak gemaakt om op hetzelfde tijd weer te starten.

Thuis aangekomen echter een niet zo leuke verrassing. De andere hobby, de muziekvereniging, had een optreden gepland. In eerste instantie laat op de zaterdagmiddag, maar dat werd naar voren geschoven. Het lopen op zaterdag zat er dus niet in. Gelukkig hadden we ergens in Friesland een rondgang van ruim een uur gevonden. De meters zijn dan ook wel gemaakt die dag. Natuurlijk geen veertig kilometer, maar toch een leuke wandeling in een lekker tempo.

We zijn helemaal klaar voor de vierdaagse. Wie weet komen we nog bekenden tegen, ook hardlopers, die net als ons ook de stoute wandelschoenen hebben aangetrokken. Je weet maar nooit! De komende tijd zal ik proberen om dagelijks, tijdens de vierdaagse in Nijmegen, een dagverslag te maken en zo de belevenissen van vijftig kilometer per dag op papier te zetten. Tot dan!

© Willem van de Bunte