Wie is nu de sporter?

ImageTijdens elke instuifwedstrijd is het weer spannend wanneer er gelopen gaat worden. Een instuifwedstrijd betekent dat je tot aan enkele minuten voor de start van het desbetreffende onderdeel je nog in kunt schrijven. Voor de organisatie heeft dit de nodige consequenties. Hoeveel deelnemers komen er deze avond? Op welk onderdeel gaan ze de strijd aan? Is dit voldoende in het wedstrijdschema opgenomen? Zijn er voldoende vrijwilligers?

Stel je eens voor. Onverwachts stijgt de temeratuur binnen enkele dagen naar zo’n 25 graden. Dan sta je toch gek de kijken als een grote meute kleine snelheidsduiveltjes de kantine in komt stuiven met de vraag om een ijsje. Deze avond is het wat killetjes, dus een extra besteling aan ijs en drank is niet nodig.

Het is ondertussen vrijdagavond kwart over tien. Vanwege technische problemen met de electronische tijdswaarneming zijn de sprintnummers uitgelopen. Ja, dat kan je als organisatie natuurlijk ook nog gebeuren. Heb je aan alles gedacht werkt het technische apparaat gewoonweg niet. Daar sta je dan in je hardloopoutfit. Op en top warm na anderhalf uur op-en-neer-dribbelen langs de baan. Naast me staat een dame met haar hondje in haar handen. "De hond schrikt elke keer van het startschot" Ondanks de angst van haar hond blijft ze vastberaden bij de finishstreep staan. "De finish is toch het mooiste van de hele wedstrijd". Als ik verder loop voel ik de spanning stijgen.

Ter hoogte van de 200 meter-streep stroomt de atletiekbaan langzamerhand vol. Ik maak me op voor de wedstrijd. Ik zet de horloge alvast startklaar. Elke rondetijd is immers belangrijk om tot een toptijd te komen deze avond. Op het moment dat ik een geschikte plek heb gevonden klinkt het startschot. Daar gaan we. Al snel zit de eerste ronde erop. 82 seconden op de eerste 400m. Dat gaat goed! Vol verwachting klopt het hart elke ronde sneller. De aanmoedingen in de bocht en op het rechte stuk worden steeds enthousiaster. "Kom op. Denk aan je arm-inzet. Gaan Arie. Kom op. Je kunt het!" Na ruim 11 minuten zit de 3km erop. Ik stop de tijd en loop richting de finish om mijn loper op te vangen na deze zware tocht.

Ook supporters leven mee op deze lange avond!
© Redactie Loopkrant.nl