Waarom lopen vrouwen?

ImageOndertussen heb ik de folder van de Marikenloop in Nijmegen al tientallen keren in mijn handen genomen. Waar zijn de toiletten? Hoe loopt het parcours? Hoe vaak rijden de treinen vanaf het centraal station? Hoe kom ik in het startvak? In welk startvak moet ik eigenlijk staan? Waar tref ik mijn looppartners? Het begint eigenlijk al met de vraag:"Hoe hard wil ik gaan?"

Enkele weken geleden kwam de gedachten om mee te lopen tijdens de Marikenloop, de vrouwenloop van Nederland, nog niet eens in me op. Waarom vrouwen en mannen apart laten lopen. Met welk doel? Voor de beginnende hardloopster is het vaak het gevoel dat ze er niet alleen voor staan. Ik herken dit uit mijn eerste loopervaringen. Zijn er meer dames die hetzelfde probleem hebben? Niet hard kunnen lopen, maar wel graag willen!

Dit geldt overigens niet voor elke beginneling. Het blijft een heftige discussie waarom wel en waarom niet. Persoonlijk hou ik zowiezo al niet van grootse evenementen. Veel te commercieel allemaal. Geef mij maar een klein prestatieloopje in het achterland. Een nadeel van deze loopjes is dat het parcours niet altijd exact is opgemeten. De toiletten ontbreken en voor de supporters is er weinig te beleven. Later kom ik hier nog wel een keer op terug dat dit een vooroordeel is die zeker niet altijd klopt.

Image

Hoe heb ik me dan toch over laten halen tot het lopen tijdens de Marikenloop. Kijk, commercieel is het. Daar kan ik niet onderuit, maar ondertussen trekt de visie van de organisatie mij enorm. Lekker lopen met z’n allen. Iedereen kan het. De druk is weg hierdoor! Ik verheug me nu al op alle tevreden gezichten op het eind. Iedereen heeft zijn eigen doel. De één loopt het puur met de bedoeling om eindelijks eens iets af te ronden..het uitlopen van de 5km na een intensief traject van 6 weken intensief trainen. De ander loopt al vaker en wil graag zijn loopmaatje ook aan het lopen krijgen. De ander heeft een weddenschap afgesproken en wil wel eens laten zien dat een 5km makkelijk te doen is. De ander loopt om een nieuw persoonlijk record te plaatsen. Natuurlijk zijn bij alle loopevenementen ook lopers aanwezig. Dit keer dan alleen loopsters die gaan voor de overwinning, de podiumplek.
Ik hoop dit weekend een dubbel doel te bereiken:

  • Een nieuw record op de 5km. In de richting van de 24 minuten
  • Mijn collega, die voor de eerste keer een 5km loopt, met een volle smile over de finish te zien komen. Het loopvirus is dan echt toegeslagen!
  • De strijd tussen de beide collega’s. Het zijn er namelijk twee die de strijd aangaan. Wie komt er als eerste over de finish? Komen ze samen hand-in-hand over de finish of geven ze alles om maar als eerste over de streep te komen?

Het liefst zie ik ze dus met zijn tweetjes de laatste 300m ingaan. Helaas zal dat niet lukken, want er doen ruim 4000 dames mee op de korste afstand!

De spanning begint te stijgen…

© Redactie Loopkrant.nl