Spanning op de buik

ImageHet is dinsdagochtend en het buikje begint alweer te kriebelen. Wat zullen we dit keer gaan doen? Welke spier ga ik nu weer onder mijn ‘brede’ lichaam herontdekken? Met zo’n 16 man zitten we ondertussen al in de 6e week. Halverwege het programma. Welk programma hoor ik je denken..Ik zal het je vertellen.

Begin april zijn we, voornamelijk lopers van de loopgroep, begonnen met krachttrainingen specifiek opgesteld voor hardlopers. Naast wat cardio worden alle spieren meegepakt die je voor het lopen voornamelijk nodig hebt. Dit zijn, in normaals Nederlands: hamstrings, heupspieren, buikspieren en rompspieren. Natuurlijk zijn ook de armspieren belangrijk om extra kracht mee te geven. Dit alles wordt ons uitgelegd door Grada Boschker (instructrice van de fitnessschool).

Helaas weet ik niet meer de exacte latijnse benamingen. Misschien dat ik dit toch maar weer eens moet op gaan zoeken in mijn oude studieboeken (gekregen na het volgen van slechts een half jaartje fysiotherapie). Deze avond wordt de groep wederom netjes verdeeld. Zo staan we elkaar niet in de weg en heeft de instructrice voldoende tijd om iedereen goed de oefening uit te leggen. Daar gaan we dan: 45 sec lang buikspieren eenvoudige vorm, 30 sec pauze en wederom 45 sec die verrekte buikspieren. Wisselen van matje ehhh oefening. Superman!!! Plat op de buik. Linkerarm en rechterbeen tegelijkertijd omhoog en wisselen maar. Ook dit natuurlijk weer 45 sec en tweemaal. Derde oefening van het circuitje: de hamstrings. Met een elastiek op gewenste sterkte om je enkels gaan we lekker met de hak de lucht in. AUUU, dat voelt niet lekker. Daar zit dus nog een spier die extra training nodig heeft.

Volgend blok van 3 oefeningen. Hangend tegen een toestel pompen met je armen. Goed voor de rompspier en arm-inzet. Oefening nummer 2: Knie-inzet/loopbeweging met een elastiek om je benen. Dit is volgens mij een oefening die mij wel ligt dus ik kies voor de zwaardere elastieksoort. Na nog geen 20 sec heb ik spijt van deze keuze. Wat zwaar voor de spier in de lies/heup. Tak, tak, tak. Teentjes iets omhoog. Actief blijven bewegen. Romp recht houden. "Spanning op de buik". Jaja, Grada, dat doe ik toch. Dan komt Esther, een vrolijke jonge meid,  naast me staan. Net klaar met de cardio-oefeningen. Dadelijk mogen zij deze ‘leuke’ oefeningen doen. Snel kijkt ze nog even hoe het moet. Nog 15 seconden. Esther:"Volgens mij is dit een hele zware oefening?" Ik denk:"Eh ja. Waarom zeg je dat nu. Zie je dat dan niet?" Esther:"Kun je nog wel lachen?" Ik knik nee. Praten gaat erg moeilijk. Hehe, nog maar 5 seconden en het zit erop!

Heerlijk. Nu op naar de cardio voor de cooling-down. Lekker rustig trappen op het fietsje of roeien op een kabbelend meertje. Na ruim een uur zit het er weer op. Wat gaat een uur toch snel zeg. Ik heb nu alweer zin in volgende week.

© Redactie Loopkrant.nl