OrderbosTrail 2019

Zondag 13 oktober 2019. Op deze zeer bijzondere zondag met zomerse temperatuur van 20 graden werd de tweede Isokin Orderbostrail georganiseerd. De eerste editie van deze trail op zondag om ook mensen die op zaterdag altijd werken in de gelegenheid te stellen deze trail te lopen.

De parcoursbouwers hadden ondanks of dankzij fanatieke boswachters ook dit jaar weer uren zitten puzzelen om alle deelnemers weer van de mooiste paden in het Apeldoornse Orderbos te laten genieten. Het Orderbos is een multifunctioneel bos. Er is veel natuurvariatie en ook nog ruimte voor eco-vriendelijke en CO2 neutrale sportieve recreatie. Iedere zondag zijn dan ook wandelaars, mountainbikers en vooral veel hardlopers van av’34 in dit gebied te vinden. En door de aanwezigheid van heuvels, sprengen en zand is afwisseling gegarandeerd.

Traillopen betekent zelf goed opletten waar de parcourspijlen of linten zijn opgehangen. Verkeerd lopen is bij een goed getrainde fixatie op de pijlen onmogelijk. Maar natuurlijk zijn er altijd een paar traillopers bij wie de vermoeidheid te veel toeslaat en waardoor aandacht en scherpte op de pijlen even kan stagneren. En 4 seconden niet opletten kan uiterst funest zijn. Blind achter iemand aanlopen is altijd onhandig, zeker omdat je hierdoor het risico neemt verkeerd te lopen omdat de loper voor je te hard zijn of haar best doet jouw voor te blijven en daardoor scherpte op parcourspijlen verliest. Beter is het daarom om lopers voor je te soepel te passeren en vervolgens lekker je eigen tempo te lopen. Voorop staat natuurlijk altijd heerlijk genieten in je eigen tempo bij een trail. Maar door de vele heuvels en de zwaarte van het parcours was de comfort zone toch bij veel lopers bij de finish totaal verdwenen. Het geniet moment voor de parcoursbouwers natuurlijk.

Dit jaar kon gekozen worden uit drie afstanden: 15,5km, 10.3km en 5.7km. Wie bij de finish toch andere afstanden op zijn GPS had, wordt geadviseerd volgend jaar terug te komen en dan nog scherper op te letten bij kruispunten en zijpaden. Of naar de sponsor RunX te gaan voor een nieuw up-to-date GPS horloge. Gelukkig voor de organisatie werden de pijlen op het parcours dit jaar maar door slechts enkele atleten gemist. Wellicht dat volgend jaar de gps coördinaten vooraf te downloaden voor de fanatieke trail-liefhebbers die ook het parcours ook zonder pijlen later nogmaals willen lopen.

Op de langste afstand waren twee lopers met afstand de sterkste: Henk en Edwin Bos uit Barneveld lieten zien hoe je op snelheid deze trail kan lopen. En toch nog gezellig samen kan finishen! De tijden van de eerste drie op de 15.5km:

1Henk BosBarneveld1:05:52
2Edwin BosBarneveld1:05:52
3Ivar RoodAV ’341:11:22

Bij de dames op de 15.5km was meer strijd om als eerste weer terug te zijn op de mooie atletiekbaan van av’34.

1Lucia van der LaarseRotterdam1:14:25
2Liesbeth Hennink-SpoelmaAV’341:14:55
3Manon TimmermanAV ’341:20:53

De uitslagen van de andere afstanden én van alle lopers zijn te vinden via:https://uitslagen.nl/uitslag?id=2019101319403

De finish foto van alle deelnemers mét de mooie finish boog van RunX Apeldoorn zijn hier te vinden: https://photos.app.goo.gl/55D9yY8HQZWt8GkT9 Alle foto’s zijn cc-by-sa, dus vrij te gebruiken!

Met bijna 170 deelnemers en geen ernstig gewonden atleten was het een mooie trailochtend. Wie geen genoeg kan krijgen van lopen in het bos: Dé aanrader is natuurlijk volgend weekend ( zondag 20 oktober 2019 ) de Spelderholtloop 2019. Inschrijven kan nog!

(c) looopkrant.nl 2019 – CC-BY-SA Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie