3BergenLoop 2017

3bergenloophuldiging2017Op 11 maart 2017 heeft de dertiende editie van de 3bergenloop te Doorn plaatsgevonden. Het goede doel dit jaar gekoppeld aan dit evenement: Schaapskudde de Treeker Wissel. Deze bestaat uit 340 schapen, graast de in de regio van de Utrechtse Heuvelrug. Dit jaar heeft de kudde nog een stal voor de lammertijd, maar voor volgend jaar moet er nieuwe huisvesting worden gezocht. Hiervoor kan de kudde een steuntje in de rug gebruiken.

Het programma:

  • 09.30 uur: Planet Happy Kidsrun: kids 4 tot en met 6 jaar
  • 09.45 uur: Planet Happy Kidsrun: kids 7 tot en met 9 jaar
  • 10.00 uur: Planet Happy Kidsrun: kids 10 tot en met 12 jaar
  • 10.45 uur: 21.09 kilometer Halve Marathon
  • 11.00 uur: 12 kilometer
  • 11.25 uur: 6 kilometer Cani- cross
  • 11.30 uur: 6 kilometer Sport van den Berg.

Start en finish waren bij RCN Het Grote Bos aan de Hydeparklaan 24 te Doorn. Het nagenoeg onverharde parcours voer over modderige bos- en wortelpaden, landwegen, graspaden en een stuk mul zand door de natuurgebieden Stameren, Hoog Moersbergen en de Maarnse Zanderij. Het betrof een zeer heuvelachtig parcours over gedeelten van de Utrechtse Heuvelrug met vele soms lange beklimmingen waaronder die van de Maarnse Berg. Een zeer pittige bergcross met flink wat hoogteverschil.

parcours3Bergenloop

Met een temperatuur van ruim 10 graden en een zonnetje waren de loopomstandigheden ideaal. De Maarnse Berg is een heuvel in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en ligt ten westen van Maarn en maakt deel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug. Ten zuidoosten liggen de Zonheuvel, de Sint-Helenaheuvel en de Doornse Kaap en ten noorden van de heuvel ligt midden in de zandafgraving het zwerfsteneneiland. De heuvel is 41,1 meter hoog. Vlakbij Stameren en Hoog Moersbergen ligt een diepe plas: De Maarnse Zanderij. Het zwerfsteneneiland is een aardkundig monument en ligt middenin de voormalige zandafgraving ten noorden van de Maarnse Berg. Gedurende tientallen jaren werd er hier door de NS zand afgegraven waarbij men onder het oppervlak honderden grote zwerfstenen vond. Bij een latere inrichting van het eiland heeft de Vereniging Natuurmonumenten de zwerfstenen beschikbaar gesteld om in het aardkundig monument opgenomen te worden. In 1995 herontdekte men circa 750 stenen welke door de ontzander aan de provincie werden geschonken waarna in 1999 het aardkundig monument werd geopend. Circa 700 stenen werden verwerkt in het Aardkundig monument  op het zwerfsteneneiland midden in de plas.

Run2DayDeventeratleet Melchior van de Pol van av’34 te Apeldoorn verscheen aan de start van de 12 kilometer. De eerste drie kilometer van het parcours voer over vaak glibberige bospaden en een passage mul zand. Van de Pol kwam in deze drie lastigekilometer wat moeizaam op gang en liep vijfde positie overall. In de vierde kilometer heuvelopwaarts veroverde de Apeldoornse atleet de derde stek en liep geleidelijk aan weg bij de concurrentie. Uiteindelijk finishde Van de Pol als derde overall in een geregistreerde eindtijd van 46.05 wat goed was voor een podiumplaats.Van de Pol was tevreden met de klassering op deze stevige bergcross op de prachtige en heuvelachtige Utrechtse Heuvelrug. Marijn de Jonge uit Woerden won bij de heren de 12 kilometer overall in 44.28 en bij de dames zegevierde Marnelle de Groot uit Driebergen-Rijssenberg overall in 54.37.

melchior3bergenloop2017

De 12 kilometer kende een opkomst van 548 deelnemers en de totale opkomst van het hardloopspektakel was 1099 deelnemers.

3bergenloophuldiging2017

Voor meer informatie en uitslagen: http://www.3bergenloop.nl