De Den Alerdinckloop 2016

Melchior vd PolRunningclub Lierderholthuis heeft op 10 december 2016 de Den Alerdinckloop te Laag Zuthem georganiseerd. Het betrof alweer de vijfde wedstrijd van het Sallands Cross Circuit. Het SCC bestaat deze editie uit 15 wedstrijden in het Sallandse waarbij een deelnemer aan tenminste 8 wedstrijden dient te hebben deelgenomen om in het eindklassement te kunnen worden opgenomen. Er is een circuit voor de 10, 5 en 2,5 kilometer. Het programma:

  • 12.30 uur: 500 meter: Kinderloop tot en met 11 jaar
  • 12.45 uur: 2500 meter: Jeugdloop tot en met 15 jaar
  • 13.10 uur: 5 kilometer
  • 14.00 uur: 10 kilometer.

Start en finish waren bij de Havezathe Den Alerdinck aan de Den Alerdinckweg 1 te Laag Zuthem. Speaker van het hardloopfestijn was Henk Borgmeyer uit Dalfsen.

De Alerdinck staat al sinds 1427 in de boeken. Eerst als boerderij. Een dikke eeuw later wordt de opgewaardeerde havezaethe riddermatig verklaard. Onder de Van Sonsbeecks groeide het landgoed uit tot een arsenaal van ruim 200 hectare. In het midden van de 19de eeuw werd het landgoed opgedeeld in Alerdinck 1, 2 en 3. Rond het Koningshuis van de historische buitenplaats Den Alerdinck vindt de jaarlijkse crossloop plaats.

De Den Alerdinckloop is 1 van de mooiste crossen van het SCC waarvan de organisatie zelf het volgende zegt:  “Zoals een gelovige Lourdes of Mekka aandoet, een wielrenner de Alpe d’huez beklimt, een schaatser de elf steden overwint, elke regionaal ooit kruudmoes proeft, zo loopt elke crossliefhebber in Salland tenminste de Den Alerdinckloop. Once in a lifetime “.

Het parcours voer over onverharde bospaden over over landgoed Den Alerdinck. Na een aanloop van enige honderden meters over kasseien rolde het lopersveld zich uit over het landschap aan de zuidkant van Laag Zuthem. Het betrof een bochtig parcours met her en der wat drassige passages. Het parcours staat bekend als redelijk snel en was op 1 korte steile beklimming nagenoeg geheel vlak. Het betrof een nieuw parcours waarbij de passage over landgoed De Kolckhof  werd geschrapt. Het voelde koud en guur bij een temperatuur van circa 6 graden en lichte regenval.

20161106modder

Run2dayDeventeratleet Melchior van de Pol van av’34 te Apeldoorn doet mee aan de competitie van het SCC H40+ onderdeel korte cross en won eerder in Haarle, Marienheem en Lettele. In Laag Zuthem ging Van de Pol behouden van start en kwam na circa 2 kilometer op dreef en wist daarna zijn concurrent Jean Seine uit Zwolle op grotere afstand te zetten. Van de Pol finishte in een eindtijd van 18.29 wat voldoende was voor de zege in de mastersklasse 40+. Het betekende de vierde zege voor de Apeldoornse atleet in de competitie van het SCC.

De korte cross kende een opkomst van 315 deelnemers.

Voor meer informatie en uitslagen:

http://www.rcl98.nl

http://www.sallandscrosscircuit.nl