Cuneraloop 2016: Klimmen in tropisch klimaat

Melchior_Salzbergen2Atletiekvereniging Arena Atletiek uit Rhenen heeft op 4 juni 2016 de 12de editie van de Cuneraloop georganiseerd. Start en finish waren aan de Groeneweg, voor Sportcentrum ‘t Gastland te Rhenen. De weersomstandigheden waren tropisch met een temperatuur van bijna 30 graden. Het programma:

  • 13.30 uur: 750 meter Scholierenloop: groepen 1 en2
  • 13.40 uur: 750 meter Scholierenloop: groepen 3 en 4
  • 13.50 uur: 750 meter Scholierenloop: groepen 5 en 6
  • 14.00 uur: 750 meter Scholierenloop: groepen 7 en 8
  • 14.30 uur: 10 kilometer PK wedstrijdloop
  • 14.45 uur: 5 kilometer wedstrijdloop
  • 14.45 uur: 5 kilometer Profistep Teamloop ( 4 lopers ).

Het betrof een geheel geasfalteerd parcours met diverse vrij steile beklimmingen en veel vals plat. Een parcours waarbij flink wat hoogtemeters moesten worden bedwongen. Een zwaar bergparcours in een bosrijke omgeving.

Run2DayDeventeraleet Melchior van de Pol van av’34 te Apeldoorn won in 2013 de 5 kilometer overall in 17.22. In de lustrumeditie van 2014 wist Van de Pol beslag te leggen op een tweede positie overall en een eerste plaats in de masterscategorie 35+ in een geregistreerde eindtijd van 17.26. In 2015 boekte Van de Pol op de 10 kilometer winst in de mastersklasse 35+ in 36.08. Op het oude parcours over twee ronden van 5 kilometer heeft Van de Pol het parcoursrecord uit 2007 van 33.23 in handen. Sinds enige jaren bestaat het parcours van de 10 kilometer uit 1 lange ronde.

startCuneraloop

Van de Pol verscheen aan de start van de 10 kilometer. Direct na de start volgde een lange afdaling waarbij Van de Pol beneden aangekomen  een vierde stek wist te bereiken vlak achter een kopgroepje van drie atleten. Uit deze kopgroep moest Maarten Kleiberg uit Kesteren lossen. Deze atleet haalde de Apeldoornse master in zodat een derde plek overall ontstond. Maarten Haegens uit Soesterberg won de race bij de heren overall in 35.12. Van de Pol finishte als derde overall en tweede in de leeftijdscategorie heren veteranen 40+ in een geregistreerde eindtijd van 36.53. Het was een zware race met veel klimwerk gelopen in tropisch klimaat.
Mireille Baart uit Wageningen zegevierde bij de dames overall in 37.54 op de langste afstand. De Cuneraloop was de derde wedstrijd van het Heuvelrug Loopcircuit, een serie van vier heuvellopen waarbij een deelnemer aan de tenminste drie wedstrijden dient te hebben deelgenomen om in het eindklassement te kunnen worden opgenomen. Het klassement geldt voor de afstand 10 kilometer met leeftijdscategorien senioren en masters. De drie beste tijden zijn bepalend. De winnaar krijgt 20 punten, de nummer twee 19 punten, etc.

prijsuitreikingcuneraloop2016

Voor Van de Pol zit het Heuvelrug Loopcircuit er feitelijk op. Een succesvolle reeks met twee keer overall winst bij de Jan van de Pol Voorjaarsloop te Rhenen en de Koploop in Amerongen plus de derde stek overall bij de Cuneraloop te Rhenen. De drie circuitzeges in de mastersklasse heren 40+ betekenen de eindzege in het Heuvelrug Loopcircuit in de categorie heren 40+ met een maximaal geboekt aantal punten van 60. Op 18 juni 2016 vindt de laatste heuvelloop plaats. De Heuvelrugloop te Maarn met afsluitend de huldiging van de prijswinnaars in de twee categorieën van het Heuvelrug Loopcircuit.

Voor meer informatie en uitslagen:

http://www.arena-atletiek.nl/cuneraloop/
http://heuvelrugsport/loopcircuit/